c S

Mladi slovenski kemiki na mednarodni olimpijadi osvojili dve srebrni in eno bronasto odličje

31.07.2018 10:19 Ljubljana, 31. julija (STA) - Mladi slovenski kemiki so na mednarodni kemijski olimpijadi, ki je med 19. in 29. julijem potekala na Slovaškem in Češkem, osvojili dve srebrni in eno bronasto odličje. Slovenijo so zastopali Jože Gašperlin z Gimnazije Kranj, Nastja Medle z novomeške gimnazije ter Martin Rihtaršič in Vid Kermelj z Gimnazije Škofja Loka, so sporočili iz ZOTKS.

Martin Rihtaršič in Vid Kermelj sta osvojila srebrno odličje, Jože Gašperlin pa je osvojil bron. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sicer sodelovalo 76 držav in šest držav opazovalk. Slovensko ekipo sta spremljala Berta Košmrlj in Andrej Godec z ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, so danes pojasnili v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Letos je mednarodna kemijska olimpijada potekala v dveh državah, in sicer na Slovaškem na Univerzi Comenius v Bratislavi in na Češkem na Univerzi za kemijo in tehnologijo v Pragi. S tem so zaznamovali 50. obletnico olimpijade, saj je prva mednarodna kemijska olimpijada potekala leta 1968 v Pragi, v takratni skupni državi Češkoslovaški, so še zapisali v zvezi.