c S

Največ bodočih dijakov v srednje strokovno izobraževanje in na gimnazije

29.06.2018 16:16 Ljubljana, 29. junija (STA) - Na razpisu za vpis v srednje šole za šolsko leto 2018/2019 je bilo na skupno 23.134 razpisanih mest do danes sprejetih 17.657 kandidatov, in sicer v programe nižjega poklicnega izobraževanja 424, srednjega poklicnega izobraževanja 3398, srednjega strokovnega izobraževanja 7400 ter gimnazij 6435 kandidatov.

Kot so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so se bodoči dijaki srednjega strokovnega izobraževanja največ vpisovali v programe zdravstvena nega, ekonomski tehnik, tehnik računalništva, strojni tehnik in predšolska vzgoja.

Pri gimnazijskem izobraževanju pa so se največ vpisovali v programe splošna gimnazija, tehniška gimnazija in športni oddelek gimnazije.

Največ kandidatov v okviru programov srednjega poklicnega izobraževanja se je vpisalo v programe avtoserviser, frizer, gastronom - hotelir, mizar, prodajalec, mehatronik operater, elektrikar, oblikovalec kovin - orodjar in tudi slaščičar.

Na šolah je še 771 prijavljenih kandidatov, ki se iz različnih razlogov še niso vpisali - niso še uspešno končali osnovne šole, ali so spremenili svoj namen, ali pa niso rangirali dovolj izobraževalnih programov, na katere bi bili uspešno razporejeni.

Število še prostih mest za vpis v prvi letnik posameznih srednješolskih programov bo najkasneje 5. julija objavljeno na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (http://www.mizs.gov.si/). Kandidati se lahko na šolah, kjer bodo še prosta mesta, vpišejo do začetka prihodnjega šolskega leta, to je do 31. avgusta.