c S

E-seniorji in Občina Škofja Loka spodbujata e-opismenjevanje starejših

04.04.2018 15:54 Škofja Loka, 04. aprila (STA) - Slovenski e-seniorji in Občina Škofja Loka pripravljajo vseslovenski posvet E-vključevanje v aktivno staranje. Na posvetu, ki bo v Škofji Loki naslednjo sredo, bodo izobraževalne organizacije in predstavniki civilne družbe predstavili sodobne načine e-opismenjevanja starejših. Škofjeloška občina na tem področju velja za primer dobre prakse.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal zaslužni profesor Univerze v Mariboru in član Slovenskih e-seniorjev Jože Gričar, so e-seniorji omrežje starejših ljudi, ne le upokojencev, temveč tudi tistih, ki so starejši od 55 let, saj, kot ugotavljajo v razvitih državah, se je treba na pokoj začeti pripravljati že deset let prej, da posameznik ve, kaj bo počel po upokojitvi in mu to ne predstavlja velikega šoka.

Veliko je ljudi, ki je zaključilo svojo kariero in si prislužilo pokojnino, pripravljeni pa so še vedno nekaj narediti za skupnost, a za to pogosto nimajo priložnosti, je opozoril Gričar in izpostavil, da je treba ljudi povezati. Pri tem lahko pomembno vlogo odigra tudi nova tehnologija, zato se e-seniorji osredotočajo na spodbujanje uporabe interneta v najširšem smislu.

11. aprila bodo organizirali posvet E-vključevanje v aktivno staranje s poudarkom na e-opismenjevanju in dejstvu, da so nove tehnologije priložnost medgeneracijskega sodelovanja. Tako seniorji lahko pomagajo tistim, ki še nimajo veliko življenjskih izkušenj, mlajši pa lahko pomagajo starejšim pri spoznavanju tehnologije.

Posvet organizirajo v Škofji Loki, ki je bila izbrana za pilotni projekt, ker ima na tem področju že bogato prakso. Občina si je zadala cilj, da v treh letih usposobi vsaj 80 odstotkov občanov, starejših od 55 let, da bodo znali ravnati z elektronsko pošto. Kot pravi škofjeloški župan Miha Ješe, bo Škofja Loka spodbudila nove oblike sodelovanja, katerih cilj je dvig kakovosti življenja starostnikov.

Na posvetu bodo pripravili predstavitev e-opismenjevanja starejših v Škofji Loki, pri katerem sodelujejo številne škofjeloške organizacije in društva. Sledilo bo osem praktičnih delavnic, na katerih se bodo udeleženci med drugim lahko poučili o uporabi Skypa za brezplačni klepet s prijatelji in sorodniki ter o uporabi tabličnega računalnika v vsakdanjem življenju.

Na posvet je zaenkrat prijavljenih okoli 60 udeležencev iz vse države in iz različnih organizacij, šol, fakultet, univerze za tretje življenjske obdobje, občin in domov za starejše. Organizatorji računajo na še bistveno več udeležencev, saj je posvet namenjen vsem, ki jih zanimajo e-opismenjevanje in sodelovanje.

"Pričakujemo, da se bo ideja širila po Sloveniji in da bodo tudi drugod povzeli dobro prakso iz Škofje Loke," je povedal Gričar in dodal, da imajo idejo, da bi v prihodnje pripravili še mednarodno konferenco na to temo, saj so tudi druge države pokazale interes za sodelovanje. Gre namreč za tematiko, s katero se srečujejo po vsem svetu.