c S

Učenci danes na državnih tekmovanjih iz kemije, računalništva in elastomobilov

24.03.2018 07:20 Ljubljana, 24. marca (STA) - V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) bo danes na 15 osnovnih šolah po Sloveniji potekalo že 52. državno tekmovanje mladih kemikov za Preglova priznanja. Na fakulteti za računalništvo se bo več kot 200 dijakov pomerilo v programiranju in informatiki. Na Kongresnem trgu pa bo državno tekmovanje elastomobilov.

Tekmovanje iz znanja kemije za Preglova priznanja poteka že od leta 1967 ter je namenjeno učencem 8. in 9. razredov osnovnih šol. V letošnjem šolskem letu se je šolskih tekmovanj, ki so potekala 15. januarja na 446 osnovnih šolah po vsej Sloveniji, udeležilo 7268 učenk in učencev, na državno tekmovanje pa se jih je uvrstilo 1560.

Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko se bo več kot 200 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije udeležilo državnega tekmovanja v znanju programiranja in algoritmov (ACM RTK). Razglasitev najboljših bo na Institutu Jožef Stefan.

Tekmovanje je namenjeno povečanju zanimanja med učenci in dijaki za računalništvo in informatiko in ga v Sloveniji organizira računalniško združenje ACM Slovenija v sodelovanju z univerzami v Ljubljani, Mariboru in Kopru ter Institutom Jožef Stefan in IEEE Slovenija.

Srednješolci se bodo pomerili v znanju računalništva in informatike v eni izmed treh težavnostnih skupin, kjer je prva skupina primerna za začetnike v programiranju, tretja pa zahteva sposobnost izdelave delujočega programa za zastavljen problem. Poleg tega se bodo pomerili še na tekmovanju v izdelavi spletnih aplikacij.

Tovrstna tekmovanja so ključnega pomena za digitalno prihodnost Slovenije. Namreč prav udeleženci takšnih tekmovanj, bodo gonilne sile pri ustvarjanju naše digitalne prihodnosti, so sporočili s fakultete.

Na Kongresnem trgu pa se bodo dopoldne zbrale učenke in učenci zadnje triade devetletke, ki bodo tekmovali v projektiranju, oblikovanju in izdelavi elastomobilov - vozil, katerih edini vir energije sta elastika in vzmet. Vse ostalo je prepuščeno njihovim idejam, domišljiji in inovativnosti. Tekmovale bodo osnovnošolske skupine iz vseh regij Slovenije.

Tekmovalci z raztezanjem elastike in vzmeti v dveh vožnjah poskusijo doseči čim daljšo prevoženo razdaljo po rahlem klancu navzgor.