c S

ZPMS: Slovenija naredila pomemben korak na področju otrokovih pravic

23.03.2018 15:12 Ljubljana, 23. marca (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) opozarja, da je Slovenija v tem tednu naredila pomemben korak na področju otrokovih pravic. DZ je namreč sprejel zakon, ki omogoča, da se otroci, ki so jim kršene pravice, pritožijo neposredno Odboru Združenih narodov (ZN) za otrokove pravice, če rešitve ne bodo našli na nacionalni ravni.

Kot so zapisali v ZPMS, je DZ v tem tednu soglasno sprejel zakon o ratifikaciji izbirnega protokola h Konvenciji o otrokovih pravicah glede postopka sporočanja kršitev. Protokol določa komunikacijski ter preiskovalni postopek.

Komunikacijski postopek omogoča otrokom, skupinam otrok oz. njihovim zastopnikom, ki trdijo, da je država kršila otrokove pravice, da vložijo pritožbo na Odbor ZN za otrokove pravice. To lahko storijo takrat, ko so izčrpana vsa domača pravna sredstva. Otroci pa se lahko obrnejo na Odbor ZN za otrokove pravice tudi v primeru, ko postopki trajajo nerazumno dolgo oz. je malo verjetno, da bi obstajala kakršnakoli možnost uspeha.

Preiskovalni postopek pa se nanaša na hude ali sistematične kršitve otrokovih pravic, odprt je za vsakogar, ne le za žrtve. V okviru preiskovalnega postopka lahko predstavniki odbora obiščejo državo, a le na podlagi njenega soglasja, so navedli v ZPMS.

"Gre za nov, pomemben korak na področju otrokovih pravic. Ratifikacijo toplo pozdravljamo in upamo, da bo tudi v čim krajšem času prišlo do implementacije protokola v slovenski pravni red," so v sporočilu za javnost navedli besede predsednice ZPMS Darje Groznik. Po njihovih podatkih je protokol do 9. februarja letos podpisalo 51 držav, ratificiralo pa ga je 37.

V ZPMS so sicer spomnili, da so nevladne organizacije opozarjale na ratifikacijo protokola od leta 2013. Kot so navedli, si je središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov (Središče ZIPOM), ki deluje pod okriljem zveze, v sodelovanju z Unicefom Slovenija ves čas aktivno prizadevalo za ratifikacijo. Oktobra lani pa so se pridružili pobudi Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) za ratifikacijo protokola. Pobudo so podpisale številne nevladne organizacije in tako je vlada končno sprejela besedilo zakona o ratifikaciji, ki ga je sedaj soglasno potrdil še DZ.

Generalna skupščina Združenih narodov je Konvencijo o otrokovih pravicah sprejela novembra 1989. H konvenciji sta bila sprejeta izbirni protokol glede prodaje otrok, otroške prostitucije in otroške pornografije ter izbirni protokol glede udeležbe otrok v oboroženih spopadih. Slovenija je izbirna protokola ratificirala v letu 2004, ko sta tudi začela delovati, so še zapisali v ZPMS.