c S

Telekom Slovenija vzpostavil testno okolje za internet stvari

21.03.2018 12:40 Ljubljana, 21. marca (STA) - Telekom Slovenija je v Ljubljani in Mariboru vzpostavil testno okolje za testiranje rešitev interneta stvari. Namenjeno je podjetjem, samostojnim razvijalcem in izobraževalnim ustanovam, ki želijo svoje rešitve interneta stvari preizkusiti v realnem okolju.

Testno okolje temelji na tehnologiji Narrowband-Internet of Things (NB-IoT). Na voljo je na treh lokacijah v Ljubljani (v laboratoriju na sedežu Telekoma Slovenije, v središču prestolnice in v delu nekdanje občine Moste-Polje) ter v središču Mariboru, so sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Direktor področja dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije Matjaž Pogačnik je ob tem pojasnil, a želijo v družbi zagotoviti inovacijam prijazno okolje za razvoj storitev prihodnosti. V ta namen testirajo več brezžičnih tehnologij, s katerimi bomo lahko podprli razvoj novih poslovnih modelov, partnersko sodelovanje in celostne rešitve, ki jih prinaša internet stvari.

V omenjenem testnem okolju lahko razvijalci rešitve preizkusijo, tehnologija NB-IoT pa jim pri tem poleg povezljivosti in mobilnosti povezanih naprav zagotavlja tudi ustrezno kakovost. "V prihodnje želimo tovrstna testiranja ponuditi tudi končnim uporabnikom, saj internet stvari prinaša spremembe na vseh področjih našega delovanja in vse bolj tudi bivanja," je dodal Pogačnik.

Prvi Telekomovi testni projekti na tem področju že potekajo. Z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko sodeluje pri razvoju rešitev za pametna mesta, pametne tovarne, e-mobilnost in e-zdravje, z mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter domačimi in tujimi industrijskimi partnerji pa pri razvoju nove tehnološke rešitve za pametna mesta in inteligentni dom.

Kot so pojasnili v Telekomu, prestavlja omenjena omrežna tehnologija z majhno močjo NB-IoT, ki uporablja obstoječo omrežno infrastrukturo, preboj pri razvoju pametnih mest in pametnih tovarn, saj omogoča brezmejno povezljivost na tisoče naprav, pametnih senzorjev in merilnikov za poslovno in zasebno rabo. Pri tem omogoča nizke operativne stroške in ne potrebuje dodatnih investicij v izgradnjo omrežne infrastrukture.

Nove konvergenčne storitve za končnega uporabnika na podlagi te tehnologije so usmerjene v zagotavljanje višje kakovosti bivanja in varnosti ter večje brezskrbnosti pri upravljanju z energenti, kot so voda, plin ali elektrika. Poslovnim uporabnikom pa omogoča lažje odločanje in možnost razvoja novih storitev, povečujejo produktivnost in prinašajo nove možnosti pri upravljanju infrastrukture ter energentov v širši regiji, so še poudarili v Telekomu Slovenije.