c S

Mariborska medicinska fakulteta bogatejša za laboratorija za študij dentalne medicine

07.03.2018 15:10 Maribor, 07. marca (STA) - Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru so danes odprli vrata dveh laboratorijev, namenjenih bodočim študentom enovitega magistrskega študijskega programa dentalne medicine. Opremo so dobili kot donacijo partnerskih fakultet s Finske in iz Nemčije.

Študijski program dentalne medicine je trenutno v postopkih potrditve. Kot so sporočili z mariborske univerze, je zasnovan na osnovi primerjalne analize evropskih študijskih programov z univerz v Ouluju, Gradcu, Reki, Münchnu in Ljubljani. Zaenkrat je predviden kot izredni študij s 25 vpisnimi mesti, trajal bo 12 semestrov oz. šest let.

"Četudi smo pri snovanju novega študijskega programa upoštevali najsodobnejše obstoječe programe dentalne medicine, smo kurikulum želeli preveriti tudi na uglednih tujih univerzah. Tako že lahko potrdimo, da smo dobili pozitivni mnenji dekana medicinske fakultete Semmelweis Univerze iz Budimpešte in nekdanjega dekana medicinske fakultete iz Oula na Finskem, kar je za nas veliko priznanje in potrditev, da smo se novega projekta lotili na pravi način," je ob današnjem odprtju laboratorijev povedal dekan medicinske fakultete Ivan Krajnc.

Opremo za dentalni laboratorij in dentalni stomatološki simulacijski laboratorij so dobili kot donacijo z medicinskih fakultet v Ouluju in Würzburgu. "Donacija je ocenjena na več 100.000 evrov, še nekaj 10.000 evrov smo primaknili na fakulteti za prilagoditev prostorov in vse napeljave ter za nakup dodatnega materiala," je še povedal Krajnc. Za izvedbo novega študijskega programa je tako po njegovih besedah vse nared.

Sočasno z razvojem študija dentalne medicine po besedah dekana tečejo tudi postopki za vzpostavitev novega študijskega programa Farmacija, ki bo klinično obarvan, in v nekaj letih tudi študijskega programa Splošna medicina v angleškem jeziku.