c S

V Občini Lukovica bodo aprila začeli širitev OŠ Janka Kersnika

05.03.2018 05:14 Lukovica, 03. marca (STA) - V Občini Lukovica bodo aprila začeli projekt razširitve OŠ Janka Kersnika na Brdu. Doslej največji projekt v občini je ocenjen na okoli šest milijonov evrov. V prvi fazi se bodo lotili izgradnje nove športne dvorane, projekt naj bi končali leta 2020. Število otrok v občini narašča, zato se mora tudi šola prostorsko prilagajati, so pojasnili v šoli.

Ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Janka Kersnika Anja Podlesnik Fetih je za STA poudarila, da je preureditev obstoječe telovadnice nujna, saj se je število učencev v zadnjih petih letih povečalo za sto, šolo trenutno obiskuje kar 596 otrok.

"Novi prostori bodo omogočili nemoten pouk za vse učence in vsa področja, nemoten pouk športa, ponujanje športnih vsebin kot neobveznega izbirnega predmeta, drugih vsebin kot izbirnih vsebin, možnost izvedbe dela v oddelkih podaljšanega bivanja, ki se vsako leto povečujejo," je pojasnila.

Predvidena razširitev šole je zasnovana v treh fazah. V prvi fazi načrtujejo izgradnjo nove večnamenske športne dvorane, v drugi bodo obstoječo telovadnico predelali v kar osem novih učilnic, v tretji fazi bodo razširili jedilnico, zgradili dvonivojsko parkirišče in uredili okolico.

Trenutno je v pripravi razpis za izvedbo projekta prve faze, ki naj bi se zaključila predvidoma do začetka leta 2019, leto kasneje že lahko pričakujejo zaključek projekta, je dodala Podlesnik Fetihova. Ob tem je izpostavila prednost selitve prvošolcev iz prostorov vrtca na Brdo.

S tem bodo imeli vse učence na enem mestu in hkrati sprostili prostore vrtca za otroke, ki jih vsako leto precej ostane izven vrtca.

Pogodbo o razširitvi OŠ Janka Kersnika s podjetjem Marles hiše je v tem tednu podpisal župan Lukovice Matej Kotnik. "Projekti takšne velikosti so v Sloveniji redki," je dejal direktor podjetja Bogdan Božac.

Pojasnil je, da bo osnova lesena, 70 odstotkov izolacijskih materialov bo iz obnovljivih virov, v stenah bo skoraj 40 centimetrov izolacije, objekt bo visoko energetsko varčen, brez emisijski in bo kot tak zadostoval vsem kriterijem za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada v višini 800.000 evrov. Kot je dodal Božac, takšen projekt, kot je športna dvorana v OŠ, ni majhen zalogaj, že samo projektiranje je zahtevno, kaj šele izgradnja nizko energetskega objekta takšne velikosti.

V tem trenutku se za podobne projekte po navedbah Božca odloča več občin, med drugim tudi v bližnjem Mengšu, razlog je, da se v naslednjem letu ne bo več mogoče potegovati za sredstva Eko sklada, saj bo način gradnje na Brdu za javne zgradbe že obvezen in tako ne bo več deležen sredstev za nizko energetske objekte.

OŠ na Brdu so sicer ustanovili že daljnega leta 1837, jo dogradili leta 1838, pouk pa je med gradnjo potekal v župnišču. Poučeval je brdski kaplan, leta 1841 pa je prišel pravi učitelj in začel s poučevanjem kar 177 otrok. Prvo šolsko poslopje je leta 1895 poškodoval potres, zato so v letu 1903 začeli z gradnjo nove šole in jo dokončali 1904.

Leta 1966 so šolo dogradili in takrat je dobila današnje ime, OŠ Janka Kersnika Brdo. Leta 1978 so dogradili telovadnico, 1989 pa še prizidek s šestimi sodobnimi učilnicami. V letu 2014 je bil šolski objekt deležen nove strehe, toplotnega ovoja, lepe fasade in prenove notranjosti šole.