c S

Med zimskimi počitnicami na voljo mnogo snežnih radosti

22.02.2018 09:31 Ljubljana, 22. februarja (STA) - V času zimskih počitnic se mnogi odpravijo na smučanje, sankanje ali drsat. Na led, smučišče ali zasneženi hrib pa se lahko podamo tudi s kolesom ali raftom. S kolesom se lahko spustimo samo organizirano, z raftom pa samo po hribih, ki imajo dolg iztek.

Na svež sneg se lahko skoraj vsakdo poda s krplji. Krpljanje je pravzaprav hoja po snegu s posebno obutvijo, ki ima veliko površino in omogoča, da se noga ob koraku ne pogrezne v sneg. "Najbolje je, če je sneg nov in cel," je za STA priporočila direktorica Športa Bernik Nina Bernik in dodala, da se moramo na krpljanje podati v "lepo naravo, da uživamo in da ni preveč ljudi".

Krplje pripnemo kar na zimske čevlje, dobro pa je imeti tudi pohodne palice, saj z njimi lažje hodimo tako navkreber kot tudi navzdol. Če se na krpljanje opravimo ponoči, pa potrebujemo tudi lučko. Bernikova priporoča, da se pred prvim samostojnim krpljanjem spoznamo z osnovami. "Če delamo narobe, je večja verjetnost za poškodbe, pa tudi aktivnost je težja," je opisala.

Organizirano se lahko s krpljami med drugim podamo po Bohinjski dolini in Rogli, kjer nas bo izlet stal od 15 do 20 evrov, ter Možicu in Pokljuki, kjer bomo odšteli 35 evrov. Celodnevni izleti po Dolini Radovne, Planici, Plavškem rovtu in Pokljuki pa stanejo 70 evrov. Krplje pa si lahko izposodimo in se nato na izlet podamo sami, izposoja stane okoli 10 evrov na dan.

Po zasneženem hribu navzdol se lahko spustimo tudi s kolesom. "Snežno kolesarjenje je primerno za otroke, starejše od 10 let, ker je kolo prirejeno za malo daljše noge," je pojasnila Bernikova. Predznanje iz smučanja ni potrebno. "Tudi tisti, ki ne smučajo, se lahko aktivnosti hitro naučijo," je dodala.

Snežno kolesarjenje v Sloveniji poteka samo v organiziranih skupinah in izven terminov oziroma prog, ki so namenjen smučarjem. "Gre za termine, ko žičnice ne delajo za smučarje, ali na terenih, kjer ni smučarjev. V tujini pa se snežno kolesarjenje dogaja med smučarji," je izpostavila Bernikova.

S kolesom se je mogoče spustiti na smučišču v Kranjski gori, kolesari pa se tudi na Krvavcu v Manner Fun Parku in na štirisedežnici Tiha dolina. Za snežno kolesarjenje boste odšteli od 20 do 30 evrov.

Na sneg se lahko podamo tudi z rafti. Teren mora biti ravno prav dolg, posebej pomemben je pa dolg iztek. "Ko si enkrat na raftu, nimaš več kontrole, zato mora biti iztek dolg," je za STA razložila Katarina Đurđević iz Pac sports. Iz raftov odstranijo klopi, da ni nevarno. Ocenjuje, da so letos dobre razmere za snežni rafting.

Na snežni rafting se odpravimo v čevljih in ne v pancarjih. "Čelade pa navadno nimamo," je dodala Đurđevićeva. Vožnja z raftom pa ni primerna za nosečnice in osebe, ki imajo s težavami s hrbtom.

Na Voglu, Krvavcu in v Logarski dolini se lahko po zasneženih pobočjih z raftom spustimo tudi ponoči ob soju bakel. Raftanje pa je organizirano tudi na hribu Telečnica in Dobavi. Raftanja trajajo od ene ure in pol do treh ur, povprečno pa stanejo od 20 do 25 evrov. Na Voglu je treba doplačati tudi vozovnico za gondolo.

V Ljubljani in na Bledu se je mogoče pomeriti v ledenem bowlingu, ki je primeren tudi za nedrsalce. "Ledeni bowling je bolj populistična verzija curlinga, ki je precej nerazumljiv za ljudi," je za STA pojasnil direktor podjetja Lucky Luka Luka Klasinc. Gre za ne drsalni šport na ledu in je primeren tudi za tiste, ki ne znajo drsati ali jih je drsanja strah.

Igrati ga je mogoče na več načinov in z različnimi pravili. "Lahko je kot kegljanje, balinčkanje ali kot pri curlingu ciljanje tarče in seštevanje točk," je dodal. Zahtevnost igre je mogoče prilagoditi z različno težkimi predmeti v igri, s težjimi predmeti se zahtevnost igre stopnjuje. "V enem primeru team buildinga smo potiskali pivovarske zaboje," je kot eno od bolj zabavnih različic izpostavil Klasinc.

Samo v Ljubljani pa se lahko obiskovalci po ledu popeljejo tudi s kolesom. Gre za tricikel, na sprednjem kolesu pa so pedala, s katerimi se poganjaš. S kolesom se lahko zapeljejo tudi nedrsalci ali tisti, ki se drsanja bojijo. "Povpraševanje je fenomenalno, v trenutku ko ljudje to opazijo," je dodal.

Na tubi pa se lahko spustimo tudi po ledenem toboganu. Najvišji ledeni tobogan, visok 10 metrov, je trenutno v Ljubljani. Namenjen je sicer otrokom, vendar imajo po Klasinčevih besedah "odrasli mnogo več veselja in zadovoljstva."

Na drsališču i-Lucky Land boste za eno uro bowlinga na ledu odšteli 40 evrov, za polurno izposojo ledenega kolesa pa 10 evrov. En spust po ledenem toboganu stane 1 evro, polurno spuščanje pa pet evrov.