c S

Pogajanj s sindikati pred četrtkovo sejo vlade predvidoma ne bo

20.02.2018 07:39 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Do odločitve vlade o vodji vladne pogajalske skupine pogajanj s sindikati javnega sektorja predvidoma ne bo. Že napovedana pogajanja s sindikati, ki so prejšnji teden pripravili stavke, pa so bila odpovedana, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je namreč v petek pozno popolne sporočil, da bo vladi predlagal, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Kot je napovedal predsednik vlade Miro Cerar, bodo Koprivnikarjevim argumentom prisluhnili v četrtek na seji vlade, ki bo nato sprejela odločitev.

Pogajanja s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so bila napovedana za torek, a so bila nato odpovedana. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da vlada z odstopom ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja z mesta glavnega vladnega pogajalca morda želi zgolj zavleči pogajanja. "Vlada se skuša na nekorekten način izmakniti svoji odgovornosti," je ocenil.

Tudi policisti so imeli že potrjen termin za pogajanja, ki je bil odpovedan, je za STA povedal v. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Kot je dodal, zaenkrat ne bodo zaostrovali stavkovnih aktivnosti. "Počakali bomo na odločitev vlade in prva pogajanja," je pojasnil.

Koprivnikarjev odstop vidijo v sindikatu policistov kot izraz nemoči oziroma bežanja od odgovornosti, kar je ponazoril s primerjavo, da je to tako, "kot da bi otrok razmetal svoje igrače, potem pa tekel do staršev, da jih ne zmore pospravit in naj to naredi bratec. Verjetno nihče od staršev tega ne bi dovolil."

Od predsednika vlade pričakujejo, da bo Koprivnikarju jasno povedal, "da bo moral pojesti, kar je zakuhal". Ocenjujejo namreč, da ravno Koprivnikar nosi osebno odgovornost za stanje, do katerega je prišlo. Sicer pa, kot je dodal, zanje ni pomembno, kdo bo nadomestil Koprivnikarja na mestu vladnega pogajalca. "Na koncu je vlada kot kolektivni organ tista, ki določa pogajalska izhodišča," je dodal Mlekuš.

Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvone Vukadinovič je za STA dejal, da so bila pogajanja z njimi odpovedana. Napovedal je, da bodo pripravili dolgoročne ukrepe, ki bodo opozorili, da je treba k realizaciji stavkovnih zahtev pristopiti resno.

Za Koprivnikarjev odstop vidi dve mogoči razlagi. "Ena razlaga je, da želijo na ta način časovno premakniti pričetek pogajanj in s tem pridobiti čas. Druga možnost pa je, da je minister Koprivnikar s tem želel pokazati, da ta pogajalska pozicija ni najboljše delo v njegovi karieri," je razložil. Osebno pa meni, da je bil Koprivnikar dober pogajalec.

Pogajanja s 16 sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, v tem tednu niso bila predvidena, so pa s to skupino sindikatov pogajanja nazadnje potekala v petek, tik preden je Koprivnikar sporočil svojo odločitev o umiku z mesta glavnega vladnega pogajalca.