c S

Vladni pogajalci prvič po stavki na pogajanja s Počivavškovimi sindikati

31.01.2018 08:51 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Teden dni po stavki bodo prvič za pogajalsko mizo sedli predstavniki vlade in 16 sindikatov javnega sektorja, ki so prejšnjo sredo skupaj organizirali stavko. Sindikati pričakujejo, da se bo vladna stran danes opredelila do vseh njihovih stavkovnih zahtev in da bo imela tudi mandat za pogajanja o njihovem razreševanju.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov pred nadaljevanjem pogajanj opozarja, da tudi zadnja izhodišča, ki jih je vlada sprejela dan pred stavko, pomenijo zgolj manjše popravke predloga, ki jim ga je posredovala aprila lani, nekoliko dopolnjenega pa ponudila na zadnjih pogajanjih, prejšnji ponedeljek.

Vlada se očitno ne zaveda, da ni več v nadaljevanju lanskoletnih pogajanj, temveč v pogajanjih o stavkovnih zahtevah, ugotavljajo sindikati in napovedujejo, da bodo v primeru, če se vlada ne bo pripravljena pogajati o vseh stavkovnih zahtevah oz. bodo pogajanja še naprej ostala bolj ali manj na isti točki kot zadnjih nekaj mesecev, stavkovne aktivnosti zaostrili. Ne izključujejo niti večdnevne splošne stavke oz. stavke do izpolnitve zahtev.

Ob tem pričakujejo, da jim bo vladna stran predstavila potek pogajanj, ki jih ločeno vodi z nekateri sindikati. Že vnaprej pa opozarjajo, da ne bodo dopustili ločenih kompromisov, ki bi bili sklenjeni mimo enotnega plačnega sistema in v škodo članov, ki jih zastopajo.

Doslej sicer tudi nobeno od ločenih pogajalskih srečanj še ni pripeljalo do dogovora. Nazadnje se je vladna stran v torek sestala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je začetek stavke napovedal za 14. februar. Za danes pa je napovedal novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili več o dosedanjem poteku pogajanj.