c S

DZ danes o še enem poskusu za uzakonitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol

30.01.2018 11:30 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Odbor DZ za izobraževanje bo danes obravnaval še en poskus uzakonitve odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Obravnaval bo predlog SDS, po katerem bi država javni program v zasebnih šolah financirala 100-odstotno, tako kot je to DZ pred tremi leti naložilo ustavno sodišče. Neuradno koalicija predloga ne bo podprla.

DZ je do zdaj obravnaval že več predlogov, s katerimi bi uresničil odločbo ustavnega sodišča, v kateri so ustavni sodniki DZ naložili, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati enako kot programe v javnih šolah, to je v celoti.

Najresnejši poskus v smeri uresničitve odločbe je potekal lani, ko je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v DZ vložilo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, a je na koncu propadel. Predloga novele niso podprli v SD in DeSUS, kjer so predlagali, da problematiko rešujejo s spremembo ustave, prav tako ne v SDS in NSi, kjer so menili, da predlog odločbe ustavnega sodišča ne uresničuje v celoti.

Ministrstvo je namreč v predlogu javni program razdelilo na obvezni in razširjeni del, pri čemer je predvidelo, da bi država obvezni del financirala 100-odstotno, razširjenega pa še naprej le 85-odstotno, čeprav gre tudi v tem primeru za javni program. Po številnih zapletih so poslanci ob koncu preteklega leta nato novelo zavrnili.

Neuradno je slišati, da koalicija predloga novele (že četrte tovrstne), ki so jo pripravili v SDS, ne bo podprla, kar pomeni, da v DZ najverjetneje ne bo dobila podpore.

Predstavniki ustavnega sodišča so sicer v zadnjih letih že večkrat opozorili na problematiko neuresničevanja ustavnih odločb. Med drugimi sta na nujnost spoštovanja odločb v intervjujih za STA opozorila prejšnji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in zdajšnja predsednica Jadranka Sovdat. Slednja je dejala, da spoštovanje odločb ustavnega sodišča zahtevata pravna in politična kultura v državi.