c S

Stavka bo prilagojena posameznemu poklicu, nekateri zgolj na protest

22.01.2018 09:15 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Stavka, ki so jo sindikati napovedali za sredo, bo potekala v različnih delih javnega sektorja. Stavkovne aktivnosti bodo prilagojene načinu dela v posameznem poklicu oz. dejavnosti. Na protestnem shodu, ki bo pet čez poldne pred poslopjem vlade, pa se jim bodo pridružili še nekateri, ki jim je možnost stavke omejena oz. prepovedana.

Stavko so napovedali sindikati, ki med drugim zastopajo carinike, veterinarje, zaposlene v kulturi, visokem šolstvu, upravnih enotah, lekarnah, centrih za socialno delo, Radioteleviziji Slovenija, nekatere zaposlene v zdravstvu in sociali ter vzgoji in izobraževanju.

Stavkovne aktivnosti bodo prilagojene načinu dela v posameznem poklicu oz. dejavnosti. Stavkali bodo na delovnem mestu. V kolikšni meri bodo stavko občutili državljani, je težko napovedati. Po eni strani ni povsem jasno, koliko zaposlenih bo stavkalo; zaposlene v zdravstvu ter vzgoji in izobraževanju denimo zastopajo tudi nekateri večji sindikati, ki se skupni stavki niso pridružili, ampak so za februar napovedali ločeni stavki.

Javni uslužbenci morajo vrsto nalog opravljati tudi v času stavke

Poleg tega v javnem sektorju klasična oblika stavke, da bi preprosto nehali delati, praktično ni mogoča. Stavkajoči morajo namreč upoštevati omejitve, ki izhajajo iz predpisov, in vrsto nalog opravljati tudi v času stavke.

Tako je tudi na področju zdravstva, kjer se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani medicinske sestre, bolničarje, strežnice, laboratorijske tehnike, farmacevte, zdravnike, pa tudi zaposlene v zdravstveni administraciji in podpornih službah.

Podatkov, v katerih bolnišnicah in zdravstvenih domovih bodo stavkali, zaenkrat še niso predstavili. Je pa že jasno, da bo med njimi največja slovenska zdravstvena ustanova, saj se je stavki pridružil Sindikat kliničnega centra Ljubljana, v katerega je včlanjenih približno 3000 od okoli 8000 zaposlenih.

Na dan stavke ob 11. uri bo na ploščadi pred kliničnim centrom zbor delavcev, sicer pa napovedujejo, da bo njihovo delo v času stavke potekalo v okrnjenem obsegu. Stavko medicinskih sester precej omejuje sama narava dela, bodo pa na primer, kot napovedujejo, v laboratorijih opravljali le nujne preiskave, enako velja za rentgenske ter ultrazvočne preiskave.

Kot izhaja iz objave na njihovi spletni strani, se bo stavka poznala tudi v podpornih službah, tako recimo zdravstvena administracija ne bo pisala izvidov in izvajala storitev za stare od 18. od 65. let, kurirska služba ne bo raznašala pošte, v skladiščih ne bodo izdajali materialov, razen za življenjsko ogrožene bolnike. Ta dan tudi ne bo poskrbljeno za čiščenje skupnih prostorov, stranišč, pisarn in zdravniških sob.

V kliničnem centru so pred stavko na zaposlene, ki se ji bodo pridružili, že naslovili poziv, naj stavka poteka umirjeno, tako da bolnikom ne bo povzročala škode in da bodo zastoji pri delu z bolniki čim manjši, pozornost do bolnikov pa največja. Obenem so stavkajoče opozorili, da ne smejo ovirati dela tistih, ki ne stavkajo.

O stavki na področju zdravstva naj bi sicer spregovorili v ponedeljek na novinarski konferenci. So pa svoje stavkovne aktivnosti že predstavili lekarniški farmacevti. Tri ure, med 10. in 13. uro, bodo zaprte vse lekarne, ki sodijo pod okrilje javnih zavodov, razen tistih, ki opravljajo dežurno službo.

Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila, tudi tista brez recepta, ki so namenjena recimo zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Kot so pojasnili, pa ne bo mogoče dobiti na primer različnih kozmetičnih izdelkov oz. vsega, kar ne sodi v opravljanje lekarniške javne službe.

Na fakultetah javnih univerz bodo po napovedih visokošolskega sindikata in Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Vir predavanja večinoma odpadla. Pri izpitnih rokih bo presoja prepuščena posameznim profesorjem, ne bodo pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov in tistih, kjer bi ogrozili izpolnjevanje pogojev študentom. V Mariboru bo zaprta tudi univerzitetna knjižnica, bo pa študentom omogočena uporaba čitalnice.

V vrtcih, osnovnih in srednjih šolah se večja stavka obeta sredi februarja, ko jo je napovedal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V nekaterih, kjer so zaposleni člani Vira, pa se bodo pridružili tokratni. Po podatkih sindikata bo zaprtih približno deset vrtcev, nekateri pa zgolj ne bodo izvajali pedagoškega dela. Starše so pozvali, da otrok, če imajo drugačno možnost varstva, ne pripeljejo v vrtec. Bodo pa sprejeli vse tiste, ki bodo prišli.

Stavkali bodo tudi v študentskih domovih v Ljubljani in Mariboru, kjer bodo zaposleni, ki skrbijo za različna vzdrževalna dela, posredovali le v nujnih primerih, ko bi na primer obstajala večja nevarnost za premoženje.

Vrata bo po navedbah Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa zaprla marsikatera knjižnica, muzej, gledališče, zgodovinski arhiv. Kot so pojasnili, so se stavki pridružili na primer v SNG Nova Gorica, SLG Celje, Mestnem gledališču Ptuj in SNG Drama Ljubljana, zato bodo nekatere predstave odpadle.

Marsikje ne bo možna niti knjižnična izposoja. Med knjižnicami, ki bodo ta dan zaprte, so tudi vse enote Mestne knjižnice Kranj, Mariborske knjižnice, Knjižnice Radlje ob Dravi in Knjižnica Domžale. Stavki se bodo pridružili tudi v Zavodu RS za varstvo narave.

Na Radioteleviziji Slovenija se nameravajo stavki pridružiti z neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev in program nameniti predvsem stavkovnim temam. V državnem zboru pa so zaradi stavke že predvideli enodnevno prekinitev zasedanja državnega zbora. Prav tako so se stavki pridružili zaposleni v državnem svetu.

V sindikatu carinikov napovedujejo temeljitejše nadzore na mejnih prehodih, kar bi za prevoznike lahko pomenilo daljše čakalne dobe. Kot namreč opozarjajo, lahko traja tudi en dan, če cariniki razložijo cel tovornjak.

Stavka bo po napovedih sindikatov ta dan tudi na upravnih enotah, finančni in geodetski upravi ter v centrih za socialno delo, ki pa ne bodo povsem zaprli svojih vrat, ampak so določili nabor nalog, ki jih bodo kljub stavki opravljali.

Tudi veterinarji, zaposleni na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter na veterinarski fakulteti oz. Nacionalnem veterinarskem inštitutu, bodo opravljali zgolj nujna opravila. Izvajali bodo le nujne ukrepe v primeru izbruha posebnih bolezni in nujne ukrepe za zaščito živali, na primer pri sumu kaznivega dejanja mučenja živali.

Enodnevna stavka večje materialne škode po ocenah veterinarskega sindikata ne bo predstavljala, a morebitna ponovitev stavke bi v treh dneh ohromila gospodarstvo, saj v trgovinah ne bo mesa in živil živalskega izvora.

Na protestnem shodu pa se bodo članom sindikatov, ki organizirajo stavko, pridružili tudi nekateri drugi, med njimi vojaki, za katere velja prepoved stavke. Sindikat ministrstva za obrambo, eden od dveh sindikatov, ki jih zastopa, jih je pozval, naj si vzamejo dan letnega dopusta in se udeležijo protestnega shoda. Udeležbo na protestu so prav tako napovedali gasilci, ki so sicer z vlado nedavno dosegli dogovor, a nekatere njihove zahteve še ostajajo.