c S

Vlada s Počivavškovimi sindikati naprej v ponedeljek

22.01.2018 08:27 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vladna pogajalska skupina je po odhodu petih sindikatov, ki zahtevajo ločena pogajanja, s sindikati, ki so skupaj za sredo napovedali stavko, začela tudi vsebinske pogovore. Lotili so se vprašanja odprave plačnih anomalij, a je ostalo zgolj pri predstavitvi vladnega predloga. Kako naprej, bodo govorili v ponedeljek, ko s pogajanji nadaljujejo.

Kot je za STA pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, imajo dva različna koncepta. Na vladni strani predlagajo, da se opredelijo konkretna delovna mesta, ki so primerljiva z zdravniškimi. Sindikalni pa zahteva vsesplošni dvig plačnih razredov, kar bi imelo velike finančne posledice. Se je pa po njegovih besedah sindikalna stran pripravljena pogovarjati.

"Vladni predlog vsekakor ni takšen, da bi lahko pripeljal do rezultata. Ali je zbližanje možno, pa je v tem trenutku preuranjeno govoriti," je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov Jakob Počivavšek in dodal, da je stališče sindikalne strani, da je treba izhajati iz stavkovnih zahtev, ki so jih podali, in tudi koncepta, ki temu sledi.

Vladni predlog bodo preučili, a je že na prvi pogled očitno, da ne dosega tistega, kar glede odprave anomalij pričakujejo sindikati, je povedal. Vlada je po njegovih besedah prišla z nekoliko dopolnjenimi izhodišči od tistih, ki jih je sindikalni strani posredovala aprila lani in se nanašajo le na primerjave z zdravniki. Zato zanje njen predlog sprejemljiv, saj so njihove zahteve pri odpravi anomalij bistveno širše.

Po Koprivnikarjevih besedah sta si obe strani čez vikend vzeli čas za razmislek, nato pa se bodo znova sestali v ponedeljek ob 15. uri. Počivavšek pa je na vprašanje, ali je preklic sredine stavke še možen, odgovoril, da sta za pogajanja le še dva delovna dneva in da je veliko vprašanje, ali je možno v tako kratkem času priti do dogovora, ki bi preprečil stavkovne aktivnosti.

Sindikati iz pogajalske skupine, ki jo vodi, so sicer ves čas vztrajali pri skupnih pogajanjih. A tudi današnji sestanek, ki se je začel z udeležbo vseh sindikatov, ki so postavili stavkovne zahteve, je potrdil, da nekateri želijo ločene pogovore z vladno stranjo.

Kot je že pred sestankom pojasnil Koprivnikar, skladno z obstoječo zakonodajo sindikatom, ki to zahtevajo, ne morejo odreči ločenih pogajanj. Tako se bodo ločeno pogovarjali s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ločeno z obema policijskima sindikatoma ter posebej še s sindikatom delavcev v zdravstveni negi ter sindikatom zdravstva in socialnega varstva. Zadnja dva sta začetek stavkovnih aktivnosti napovedala za 13. februar, Sviz za dan kasneje, policijska sindikata pa za dan prej.

Počivavšek je dejal, da nikogar ni mogoče prisiliti v skupna pogajanja. So pa sami zelo jasno povedali, da ne pristajajo na to, da bi se sklepali ločeni dogovori na področju plač in enotnega plačnega sistema s posameznimi skupinami.

"Upamo, da vlada ne bo ponovila napake, ki jo je storila s sklenitvijo dogovora z zdravniki, ampak bo to napako popravila. V kolikor pa bi se zgodili kakršni koli ločeni dogovori sem prepričan, da bi sindikati, ki so oblikovali stavkovne odbore, stavko zaostrili. Vendar je bilo z vladne strani zelo jasno izraženo stališče, da takšnih separatnih dogovorov ne namerava sklepati, in upamo, da se bo tega, kar nam je danes zagotovila, tudi držala," je dodal.