c S

Z junijem 2018 v uporabi zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti

27.12.2017 06:15 Ljubljana, 26. decembra (STA) - S 1. junijem 2018 se bo začel uporabljati zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, v katerega so v okviru prenove zakonodaje izločili regulacijo dejavnosti in poklicev s področja urejanja prostora in graditve.

Zakon, ki je začel veljati 17. novembra, uporabljati pa se bo začel 1. junija, ločeno ureja področje pogojev za opravljanje dejavnosti in opravljanje poklicev na področju prostorskega načrtovanja in graditve objektov, kar je bilo pred tem del zakonov o urejanju prostora in o graditvi objektov. Skupaj z gradbenim zakonom in novim zakonom o urejanju prostora je del prenove zakonodaje s področja urejanja prostora in graditve.

Zakon opredeljuje štiri regulirane poklice: pooblaščeni arhitekt, pooblaščeni inženir, pooblaščeni krajinski arhitekt in pooblaščeni prostorski načrtovalec.

Nazive pooblaščeni arhitekt, pooblaščeni krajinski arhitekt in pooblaščeni prostorski načrtovalec bodo lahko uporabljali le tisti, ki bodo vpisani v ustrezen imenik pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije, naziv pooblaščeni inženir pa tisti, ki bodo vpisani v imenik pooblaščenih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije.

Zakon za vsak poklic opredeljuje poklicne naloge ter pogoje glede izobrazbe, izkušenj in strokovnega izpita, poleg tega med drugim kot novost določa, da se bodo morali pooblaščeni arhitekti in inženirji na svojem strokovnem področju stalno poklicno usposabljati, kar bosta opredeljevali in preverjali omenjeni zbornici.

Zakon tudi določa pogoje za opravljanje dejavnosti na področju poklicnih nalog pooblaščenih arhitektov in inženirjev ter opredeljuje delovanje Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in Inženirske zbornice Slovenije.