c S

Na IJS podelili častne listine za prenos tehnologij v gospodarstvo

14.12.2017 08:36 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes podelili častne listine podjetjem in posameznikom za uspešen prenos znanstvenih in tehnoloških dosežkov IJS in znanj, ustvarjenih na institutu, v družbeno in gospodarsko zaledje. Listine so na slovesnem prednovoletnem sprejemu podelili predstavnikom podjetja Keko Oprema in podjetja Saving.

Direktor IJS Jadran Lenarčič je bil v svojem tradicionalnem uvodnem nagovoru med drugim kritičen do premajhnega vlaganja v slovensko znanost. Po njegovem mnenju Slovenija sledi tistemu delu Evrope, "ki ne ve, kaj bi z raziskovanjem in inovacijami," namesto da bi sledili tistim, ki v to področje vlagajo velike napore in sredstva.

Menil je, da je država s tem zaprla vrata stotinam mladih, ki bi lahko predstavljali most med znanostjo in gospodarstvom, med prebojno znanstveno idejo in tehnološkim razvojem na trgu z najvišjo dodano vrednostjo.

Kritičen je bil tudi do "podrejanja znanosti, raziskav in kreativnosti državnemu aparatu". "Namesto da bi v raziskovalni zakon vpeljali večjo avtonomnost, podjetnost, več tekmovanja, tržne naravnanosti, mednarodne konkurenčnosti in odgovornosti, nas uradništvo želi spremeniti v podružnice ministrstev," je bil kritičen Lenarčič.

V nadaljevanju dogodka sta direktor IJS ter predsednik znanstvenega sveta IJS Dragan Mihailović podelila štiri priznanja.

Častni listini Instituta Jožef Stefan sta prejela direktor podjetja Keko Oprema Anton Konda in tehnični direktor podjetja Jože Štupar.

Častni listini so podelili tudi podjetju Saving, ki jo je prevzel njegov predstavnik Marino Marinko Samardžija, in ustanovitelju tega podjetja Borisu Simončiču.

Današnji prednovoletni sprejem so na IJS priredili tudi v čas sodelavcem, ki so v letošnjem letu prejeli Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje in Puhovi priznanji.

Več informacij o nagrajencih je na voljo na spletnem naslovu https://goo.gl/jxnAN3.