c S

Rektor mariborske univerze neuspešen s tožbo zoper sindikalistko

06.12.2017 15:40 Maribor, 06. decembra (STA) - Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar ni uspel s tožbo zoper sindikalno predstavnico Marijo Javornik Krečič, ki jo je zasebno tožil zaradi domnevne razžalitve. Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je danes pritrdil prepričanju obrambe, da je rektor javna osebnost in s tem dolžan prenesti več kritike kot ostali ljudje.

Rektor je tožil predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi Javornik Krečičevo, ker je v članku za časnik Večer na temo očitkov o spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv za seksizem. Užaljen se je Tičar čutil tudi zaradi članka časnika Dnevnik na temo naročanja pravnega mnenja o pogojih za njegovo upokojitev na stroške univerze, v katerem je Javornik Krečičeva to potezo označila za malverzacije, s katerimi naj bi rektor skušal zaobiti zakonske določbe.

Sodišče je presodilo, da ni dovolj temeljev za obsodbo, zato je Javornik Krečičevo oprostilo obtožb, Tičarju pa naložilo kritje stroškov sodnega postopka.

Predsednica sodnega senata Barbara Nerat je ob današnjem izreku sodbe pojasnila, da je bila sodba sprejeta na podlagi pravnih, ne dejanskih razlogov. Osebno razume Tičarja, da so ga besede sindikalne predstavnice prizadele, "vendar subjektivni občutek prizadetosti ne zadošča" za obsodbo.

Tako kot obramba Javornik Krečičeve je tudi sodnica izpostavila, da je rektor javna osebnost, tožena stranka pa sindikalna zaupnica. "Kdor veže svojo podobo na javni piedestal, je dolžan prenesti več kritike," je dejala. Sporne izjave Javornik Krečičeve je tudi sodišče razumelo kot kritiko dela rektorja in ne njega osebno. "Ne moremo reči, da je bil vaš namen v razžalitvi Igorja Tičarja," je izpostavila sodnica.

V presojanju med temeljnima človekovima pravicama - pravico do svobode izražanja in pravico do zasebnosti oziroma varovanja dobrega imena in ugleda - se je torej tehtnica prevesila v prid prve. "Vendarle lahko vsakdo v demokratični in pravni državi, kot je Slovenija, svobodno in brez strahu širi svoje mnenje," je še povedala Neratova.

Ob tem je dodala, da je tudi sama kot sodnica v podobnem položaju kot rektor, a da ima rektor vsaj to prednost, da lahko skliče novinarsko konferenco in pojasni svojo plat zgodbe.

Rektor in njegov odvetnik Janko Jerman sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, nista komentirala. Tako ni jasno, ali se bosta nanjo pritožila.

Mnogo bolj zgovorna je bila ob zapuščanju sodišča Javornik Krečičeva. "Sodišče je prepoznalo in potrdilo, da je bila moja kritika o rektorjem neustreznem ravnanju in odnosu do akademske skupnosti, predvsem do žensk, utemeljena. To se mi zdi nadvse pomembno simbolno sporočilo ter konkreten prispevek k začetku preseganja patriarhalnosti na univerzi in izven nje in krepitvi moči sindikata," je dejala.

"Zdaj je odločitev na rektorju: ali bo z morebitno pritožbo še naprej gojil sloves tirana, ki ni zmožen priznati lastnih napak in zato obračunava s sindikatom, ali pa ga bo razsodba streznila, da bo pričel od začetka graditi to, kar je povsem porušil - socialni dialog," je še dodala.

Na njeno oprostitev se je odzvala sindikalna konfederacija Pergam, katere član je VSS. "Sodišče je s to odločitvijo pritrdilo pomembnosti varovanja dveh svoboščin, ki jih ščiti Ustava RS, in sicer svobode govora in svobode sindikalnega organiziranja in delovanja. Odločitev je zato izjemnega pomena za vse državljane, še zlasti za vse sindikalne zaupnike, ki so se s svojim delovanjem pripravljeni izpostaviti v imenu članov, ki jih zastopajo," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek, ki je v torek tudi osebno prišel na mariborsko sodišče podpret Javornik Krečičevo.