c S

Odbor za izobraževanje nadaljuje razpravo o financiranju zasebnih osnovnih šol

30.11.2017 08:37 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Odbor DZ za izobraževanje bo nadaljeval v sredo prekinjeno razpravo o predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi uresničili ustavno odločbo o 100-odstotnem financiranju javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Glede na doslej predstavljena stališča je težko napovedati, kakšna rešitev bo sprejeta.

Po predlogu novele, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, bi država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjeni del javnega programa pa 85-odstotno. V SDS in NSi so bili do zdaj do tega kritični, saj so ocenjevali, da ne sledi odločbi ustavnega sodišča in da bi morala država oba dela javnega programa, ki ju zdaj financira 85-odstotno, financirati v celoti.

A so v SMC v sredo napovedali podporo dopolnilu DeSUS, po katerem bi financiranje še zaostrili. Po njem bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela pa sploh ne bi financirala. Po njihovem prepričanju bi bila takšna ureditev skladna z odločbo ustavnega sodišča.

Ravnatelj osnovne šole Montessori Pavel Demšar je v sredo na odboru opozoril, da bi takšen predlogu financiranja pomenil, da bi zasebne osnovne šole dobile celo manj denarja, kot ga dobijo zdaj. "To pa, nalijmo si čistega vina, ni bil namen ustavne odločbe," je dejal. Jelka Godec (SDS) pa je menila, da bi bila taka rešitev zelo verjetno deležna nove zahteve za ustavno presojo.

Na drugi strani v SD in Stranki Alenke Bratušek menijo, da kakršnokoli dodatno financiranje zasebnega šolstva ni potrebno, v Levici pa ocenjujejo, da zasebno šolstvo sploh ni potrebno. Glede na dosedanja stališča poslanskih skupin je sicer težko napovedati, kakšna rešitev bo na koncu sprejeta na odboru.