c S

Glavni odbor Sviza se bo danes odločal o stavki

30.11.2017 08:39 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se bo danes odločal o stavki. Če bo odločitev potrdil, se bo do nje opredelilo še članstvo. Sviz zahteva pogajanja o zvišanju plač in ustreznem vrednotenje razredniškega dela, ki pa do zdaj še niso stekla.

Sviz je namreč ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pred časom poslal zahteve po zvišanju plač v izobraževanju od vrtcev do univerz, ustreznem vrednotenju razredniškega dela in zvišanju proračunskih sredstev za izobraževanje.

Kot je povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, odgovor ministrstva, ki so ga prejeli, "ne omogoča interpretacije, ki bi nam zagotavljala, da se je vlada z nami pripravljena pogovarjati". Ministrica Maja Makovec Brenčič namreč po Štrukljevih besedah v odgovoru sindikat usmerja na centralna pogajanja o odpravi plačnih anomalij, s čimer pa da zahteve sindikata "nimajo nobene zveze". "Ker smo izčrpali roke, nam ne preostane drugega, kot da se poslužimo pritiskov in orodij, ki bodo prisilili vlado, da bo storila, kar je njena dolžnost - da se bo začela z nami pogajati o zahtevah, ki so bile posredovane," je še pojasnil Štrukelj.

Odločanje o stavki v izobraževanju so sicer pretekli teden podprli tudi predstavniki Sindikata direktorjev in ravnateljev ter več združenj in skupnosti ravnateljev v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V skupni izjavi so pozvali k zvišanju plač ravnateljev, prav tako plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev od vrtca do univerze, saj da je njihovo delo trenutno vrednoteno slabše, kot delo enako izobraženih zaposlenih v drugih delih javnega sektorja, na delovnih mestih s podobno odgovornostjo in zahtevnostjo.