c S

Z novim projektom v poučevanje evropske zgodovine v srednjih šolah s filmom

27.11.2017 07:09 Ljubljana, 26. novembra (STA) - V določenih srednjih šolah petih evropskih držav, tudi Slovenije, bo v letošnjem šolskem letu potekal nov evropski izobraževalni program, v središču katerega bo poučevanje evropske zgodovine s filmom. Z njim želijo okrepiti priljubljenost evropskega filma med srednješolci in oplemenititi kakovost pouka evropske zgodovine.

Nosilec mednarodnega projekta, naslovljenega Poučevanje evropske zgodovine s filmom, je Italijansko združenje uprizoritvenih umetnosti (AGIS), ki sodeluje s partnerskimi organizacijami iz preostalih sodelujočih držav - Irske, Bolgarije, Romunije in Slovenije.

Projekt v Sloveniji vodi Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, ki že vrsto let izvaja kulturne in vzgojno-izobraževalne dejavnosti na področju filma in drugih vizualnih medijev. Projekt sofinancira Evropska komisija.

Kot poudarjajo pri zavodu Vizo, se projekt osredotoča na šolski predmet zgodovine, ki jo s pomočjo filma skuša poglobiti in tako dopolniti kakovost njene izvedbe. Obenem je naloga projekta tudi razvoj in krepitev filmske vzgoje.

S filmi, ki bodo prikazani, želijo med dijaki poglobiti razumevanje poteka pomembnih, prelomnih dogodkov v evropski zgodovini, kot so revolucije, vojne, preseljevanja, družbena gibanja,

pomembne zgodovinske osebnosti, kulturne težnje in pomembni dogodki s področja kulture.

Izpostavljajo tudi pedagoški pristop, saj projekt ne temelji le na podajanju informacij ex cathedra, temveč vzpodbuja tudi razvijanje praktičnih veščin dijakov, s pomočjo katerih se bodo lažje izoblikovali v aktivne in informirane evropske državljane. Dijaki bodo pripravili lastne avdiovizualne vsebine, t. i. video eseje, med katerimi bo junija prihodnje leto najboljši nagrajen na zaključni prireditvi v Milanu.

V vsaki od petih držav želijo organizatorji zagotoviti udeležbo okoli 20 srednjih šol, vsaj dveh srednješolskih razredov iz vsake in aktivno udeležbo približno 40 učiteljev zgodovine, geografije, sociologije, psihologije, likovne umetnosti in informatike.

Trenutno sicer še pripravljajo katalog filmov in pedagoškega gradiva. Bo pa že prihodnjo sredo v Muzeju sodobnih umetnosti Metelkova za učitelje, ki bodo vključeni v projekt, potekal seminar o o filmskih izraznih sredstvih in rabi filma pri pouku. Sama izvedba projekta v šolah se bo po besedah direktorja zavoda Vizo Roka Govednika predvidoma začela po novem letu.