c S

Na šolskem ministrstvu na ogled razstava o največjih investicijah v vrtcih in šolah zadnjih deset let

24.11.2017 08:35 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so danes odprli razstavo 2007-2017: Od vrtca do šole, na kateri so na ogled največji investicijski dosežki Mestne občine Ljubljana (Mol) v vzgoji in izobraževanju v zadnjih desetih letih. V prestolnici je sicer 192 stavb predšolske in šolske vzgoje. Razstava bo na ogled do 15. decembra.

V Ljubljani so na področju vrtcev in osnovnih šol v zadnjih desetih letih izvedli številne obsežne in zahtevne investicijske projekte, s katerimi so poskrbeli za zdravo in prijetno okolje za malčke in učence.

Da bi obeležili vse te projekte, je oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mola pripravil tudi publikacijo o največjih investicijah v vrtcih in osnovnih šolah v Ljubljani med letoma 2007 in 2017 ter spremljajočo razstavo 2007-2017: Od vrtca do šole, ki je bila na ogled v osrednjem delu atrija Mestne hiše do 10. septembra.

Poleg vzdrževalnih del za bolj zdravo okolje, obnove dotrajanih telovadnic, kuhinj in jedilnic, knjižnic, kotlovnic, specializiranih učilnic, razsvetljave, akustičnih adaptacij, ki so postali del vsakoletnega programa, so v letih od 2008 do 2010 zamenjali vse azbestne strehe na vrtcih in osnovnih šolah, v letu 2013 pa začeli celovite energetske sanacije objektov vrtcev in šol, so zapisali v publikaciji.

Od leta 2013 do 2017 je bilo energetsko saniranih že 24 objektov vrtcev in šol, za kar so pridobili nepovratna sredstva iz kohezijskih skladov, ki so zadoščala za energetski del, za ves preostali del celovite obnove pa so zagotovili sredstva iz mestnega proračuna.

Prav tako so uredili vse prostore v vrtcih in šolah, tudi po novih standardih. V vseh teh letih so tako pridobili 93 novih igralnic. Od leta 2007 do danes se je lahko zaradi adaptacij, rekonstrukcij, prezidav in novogradenj vpisalo v vrtce dodatno več kot 2500 otrok, trenutno je vpisanih 13.400 otrok. Dosegli so skoraj 90-odstotno vključenost v vrtce, kar Slovenijo uvršča visoko med evropskimi mesti. Visoko smo presegli tudi cilje EU.

Prav ta povečan vpis v vrtce se je počasi preselil v osnovne šole, tako da se danes uspešno, kot so zapisali, spoprijemajo z zagotavljanjem prostorskih možnosti v šolah. Te zagotavljajo z rekonstrukcijami, dozidavami in notranjimi preureditvami, da se zadosti potrebam po povečanem vpisu, saj bodo šole v tako velikem številu zasedene še kar nekaj let.

Vsako leto so povečali število oddelkov v osnovnih šolah, od leta 2008 (944 oddelkov) do 2017 (1019) kar za 75 oddelkov.

V torek so odprli novo enoto vrtca Galjevica Jurček s tremi novimi oddelki za otroke prve starostne skupine (od enega do treh let). Enota lahko sprejme skupaj 42 otrok oz. po 14 otrok na vsak oddelek. Celotno stavbo so povsem prenovili. Poleg treh igralnic za otroke in večnamenskega prostora vsebuje še razdelilno kuhinjo, pedagoško sobo in pomožne prostore. Uredili so zelenico in parkirišče za kratkotrajno parkiranje staršev. Celotna investicija v enoto Jurček je znašala dobrih 600.000 evrov, ureditev parkirišča in zelenice pa 46.039 evrov, so za STA pojasnili na Molu.

V prihodnje Mol čaka še gradnja novega vrtca v Kašlju in vrsta investicij v šolah, pa tudi stalna skrb za urejanje vseh 192 stavb predšolske in šolske vzgoje, so še navedli v publikaciji.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob otvoritvi razstave poudarila, da so infrastrukturne investicije osnovni predpogoj za to, da lahko naši otroci dobro, varno in kakovostno bivajo v vrtčevskih ali osnovnošolskih prostorih, predvsem pa, da kakovostno sprejemajo vsa znanja in procese. Obenem se je zahvalila vodji oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mola Mariji Fabčič za "vso predanost v teh letih in izvrstno sodelovanje, ki ga imajo ves čas z Molom prav na področju vzgoje in izobraževanja".

Fabčičeva je izpostavila, da so v zadnjih desetih letih v vrtce in šole investirali čez 150 milijonov evrov, za vse programe pa so skupaj namenili 850 milijonov evrov. Izvajali so velike investicije, kot so menjava azbestnih streh v letih 2008-2010, in začeli tudi z energetskimi sanacijami objektov. "To zdaj nadaljujemo v javno-zasebnem partnerstvu v okviru energetske obnove Ljubljane. Z januarjem nadaljujemo projekt celovite sanacije rekonstrukcije OŠ Franca Rozmana Staneta in še bi lahko naštevala," je med drugim dejala Fabčičeva.