c S

Mednarodni dan študentov simbol vseh prizadevanj študentskih gibanj po celem svetu

20.11.2017 08:17 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Mednarodni dan študentov je po besedah predsednika ŠOS Aleksandra Sprema simbol vseh prizadevanj študentskih gibanj po celem svetu. "To je dan, ko se spominjamo vseh žrtev študentske populacije za svobodno univerzo in demokratično družbo," je dejal danes na slavnostni akademiji ŠOS, ki se je je udeležil tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Brglez je v nagovoru študentom zagotovil, da so enakopraven partner v visokošolskem prostoru in da mora biti znanje javno dobro. Ocenil je, da je prav, da se študenti organizirajo in da s tem predvsem razvijajo solidarnost in odgovornost. Zahvalil se je vsem ministrstvom pri pripravi in sprejemanju zakona za urejanje položaja študentov ter čestital ob današnjem mednarodnem dnevu študentov.

Spremo je v daljšem nagovoru povedal, da se ne sme pozabiti, da so se študenti ob različnih zgodovinskih prelomnicah borili za izboljšanje njihovega položaja. "Zahtevali so samoupravnost, več enakopravnosti znotraj akademske skupnosti, odpravo socialnih razlik ter večjo dostopnost do študija. In to zahtevamo tudi danes," je bil jasen Spremo.

Zavzel se je za kakovostno visoko šolstvo in dostopnost slehernemu državljanu ne glede na njegov materialni položaj. Za to pa je po njegovem mnenju pomembno sodelovanje vseh ključnih deležnikov. Prav z namenom večje dostopnosti do terciarne izobrazbe so na ŠOS pripravili predlog zakona za urejanje položaja študentov, ki je stopil v veljavo prav na današnji dan.

Letos v ŠOS obeležujejo tudi 20 let študentske ustave. "Avtonomno in samoupravno študentsko organiziranje je pomembna dobrina, ki jo moramo ohraniti," je dejal in poudaril, da študentske organizacije ne bodo pristale na nikakršno omejevanje njihove avtonomije. "Zato bom vedno zagovarjal večjo transparentnost in poostren nadzor nad porabo javnih sredstev. Nikoli pa ne bom dopustil posega zunanjih dejavnikov v delovanje naših organizacij," je zatrdil Spremo.

Študente in ostale goste je v imenu javnih univerz nagovoril tudi predsednik rektorske konference Dragan Marušič. "Če si dovolimo vzeti za referenčno točko Platonovo akademijo ali pa od zgodnjih univerz, potem ne moremo mimo ugotovitve, da je delovanje univerz danes bistveno prenormirano," je dejal in dodal, da je izvajanje njenega osnovnega poslanstva zato oteženo.

Zato je po njegovem mnenju osnovno vprašanje za univerze danes, kako svoj izobraževalni proces uglasiti s pričakovanji prihajajočih generacij študentov. Rešitve niso preproste, so pa po njegovem prepričanju možne. "Namesto razpršenega razdeljevanja denarja je potrebno nameniti več denarja prodornim, pogumnim, tudi odbitim znanstvenim projektom," je dejal in opozoril, da bo eksodus mladih začel pojenjati.

Po njegovih besedah prav zato, da se odgovorno spoprimejo z vsemi temi izzivi, univerze danes potrebujejo avtonomijo. Na koncu je Marušič povabil študente k skupnemu snovanju zakona o univerzi, ki bo zagotovil "ustavno načelo avtonomije".

V nadaljevanju so podelili tudi letošnje nagrade. Naj študent 2017 je postal Nejc Pulko, naj študentka Maja Lamovšek, naziv naj tutor je prejel Igor Peras, naj tutorka pa Nuša Flisar.