c S

Na NIB s simpozijem počastili življenje in delo znanstvenice Tamare Lah Turnšek

08.11.2017 13:04 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Na Nacionalnem inštitutu za Biologijo (NIB) danes poteka simpozij v počastitev življenja in dela znanstvenice in direktorice NIB Tamare Lah Turnšek. Na simpoziju se bo odvilo preko 10 predavanj slovenskih in tujih znanstvenikov, med drugim bo na temo kemije in biologije staranja predaval tudi mednarodno uveljavljeni znanstvenik Miroslav Radman.

S simpozijem se želijo na inštitutu pokloniti delu Lah Turnškove, ki inštitut uspešno vodi že 20 let. Kot so povedali, je Lah Turnškova v času svojega direktorovanja inštitut razširila, raziskave dvignila na visoko strokovno raven "ter imela v vseh pogledih zasluge za to, da je NIB danes tretji največji inštitut na področju naravoslovnih znanosti v Sloveniji".

Hkrati je njena zasluga tudi vzpostavitev Morske biološke postaje Piran, ki je po besedah inštituta danes ena pomembnejših ustanov na področju raziskovanja morja in monitoringa v Jadranu in širše.

Turnškova se bo marca prihodnje leto poslovila od mesta direktorice, do konca leta 2019 pa bo še vedno vodila svoj raziskovalni program.

Na simpoziju bo Lah Turnškova v uvodnem, slavnostnem predavanju z naslovom Doktor Jekyll in gospod Hyde: Dvojna narava matičnih celic v raku predstavila nedavna odkritja. Spregovorila bo o glioblastomskih matičnih celicah in njihovem sporazumevanju z mezenhimskimi matičnimi celicami, ki lahko vodi k bolj ali k manj agresivnemu tumorju.

Uvodnemu predavanju bo sledilo osrednje predavanje simpozija, ki ga bo izvedel eden vodilnih strokovnjakov na področju molekularne biologije in raziskovalcev mehanizmov popravljanja DNK Miroslav Radman. Radman, profesor celične biologije na medicinski fakulteti Univerze Rene-Descartes v Parizu ter član Francoske akademije znanosti, bo predaval na temo kemije in biologije staranja in s staranjem povezanih bolezni.

Na simpoziju se bo skupno zvrstilo preko 10 predavanj domačih in tujih strokovnjakov, ki so se z Lah Turnškovo srečali na njeni znanstvene poti.

Lah Turnškova že zadnjih dvajset let deluje kot direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo ter aktivno sodeluje v notranji in mednarodni znanstveni politiki. Med letoma 2000 in 2008 je predsedovala komisiji za ženske v znanosti in delovala kot aktivna članica Helsinške skupine za ženske in znanost EU.

Vlada RS jo je za obdobje od 2014 do 2018 imenovala za predsednico Odbora RS za Zoisove nagrade in priznanja, priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhova priznanja za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Trenutno je predsednica Sveta za znanost RS.

Osrednje raziskovalno področje Lah Turnškove je študij vloge proteaz in njihovih inhibitorjev v različnih fizioloških in patoloških stanjih, zlasti pri raku dojk in pljuč ter pri možganskih tumorjih, zlasti gliomih. Njeni raziskovalni dosežki na področju proteaz se uvajajo v klinično prakso tako v diagnostiki kot zdravljenju, kjer imajo vlogo bioloških označevalcev.