c S

Seja senata mariborske univerze na temo izboljšanja delovanja odpadla

06.11.2017 14:51 Maribor, 06. novembra (STA) - Senat Univerze v Mariboru bi moral na današnji izredni seji razpravljati o mednarodni prepoznavnosti in uresničevanju načrta za izboljšanje delovanja univerze, a nanjo ni prišlo dovolj senatorjev. Tako je seja zaradi nesklepčnosti odpadla, razpravo o tej temi bodo opravili na eni od prihodnjih rednih sej.

Seje se je udeležilo le 21 od skupno 44 članov senata. Rektor Igor Tičar je bil nad takšnim razpletom razočaran, saj so bila na dnevnem redu temeljna vprašanja za prihodnji razvoj univerze. "Gre za to, kako bo naša nadaljnja pot potekala, kaj se bo z nami dogajalo in kako naj ostanemo tako dobri oziroma postanemo še boljši," je povedal novinarjem.

Odprtih vprašanj je sicer veliko. Med drugim trenutno na univerzi pripravljajo nov model financiranja posameznih fakultet, ki ga bodo po besedah rektorja predstavili dekanom do sredine decembra.

Trenutno najbolj aktualno vprašanje pa so dodatni honorarji profesorjem pravne fakultete za dodatno delo ob lanskem množičnem zaključevanju študija študentov po predbolonjskih programih, o čemer je v soboto pisal časnik Večer. Tičar danes te zadeve ni želel komentirati, saj da je v teku revizija notranjega poslovanja članic. "Šele ko bomo imeli revizijsko poročilo, bomo lahko o tem natančno govorili," je dejal.

Tičar je štiriletni rektorski mandat začel maja 2015, a je avgusta lani izpolnil pogoje za upokojitev, zato se je po zakonu o uravnoteženju javnih financ postavilo vprašanje, ali bi nujno moral v pokoj. Sam vztraja, da gre v njegovem primeru za voljeno funkcijo, zato se mu ni treba upokojiti, ampak mora zaključiti mandat, ki mu poteče maja 2019.

Takšen odgovor je danes podal tudi na vprašanje, kaj bo po 31. decembru letos, ko mu poteče zadnje podaljšanje delovnega razmerja, ki ga ima kot rektor sklenjenega z univerzo. "Zakon z 31. decembrom preneha veljati. 1. januarja imam jaz še vedno mandat, zakona pa ni več," je dejal in spomnil, da je v zvezi s tem vprašanjem sprožil pobudo na ustavnem sodišču, ki pa še ni rešena.