c S

Izgubljene pravice študentov po mnenju vlade treba urediti v področni zakonodaji

06.11.2017 14:50 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Vlada je na dopisni seji podala mnenje k spremembam zakona o visokem šolstvu, s katerimi želijo v Levici čim prej vrniti pravice tistim študentom, ki so na podlagi 69. člena zakona ostali brez njih. Vlada ne nasprotuje namenu spremembe zakona, a poudarjajo, da je tematiko treba urediti v področni zakonodaji.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so pravice in ugodnosti študentov, ki izhajajo iz naslova statusa študenta, kot jih navaja 69. člen zakona o visokem šolstvu, že urejene v drugih specialnih predpisih, ki sodijo v pristojnost drugih ministrstev.

Tako pravico do zdravstvenega zavarovanja študentov ureja zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in sodi v pristojnost ministrstva za zdravje. Pravica do študentskega dela in štipendije pa sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter njihove področne zakonodaje, navajajo v vladi.

Prvopodpisani pod predlog spremembe zakona Miha Kordiš (Levica) je nedavno pojasnil, da gre pri predlagani noveli za manjšo spremembo, ki pa za sabo potegne zelo pomembne stvari. Predlagajo namreč spremembo določbe v 69. členu zakona, ki določa, da so pravice študentov, kot so zdravstveno zavarovanje, subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz ter pravica do štipendije, omejene najdlje na čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

V Levici so opozorili, da je ta lani sprejeta omejitev prizadela predvsem tiste, ki so se tekom študija prepisali na drug program, zato v predlagani spremembi zakona predlagajo njeno odpravo. Zaradi omenjene določbe je v preteklih dneh veliko študentov dobilo obvestilo, da so ostali brez zdravstvenega zavarovanja.

DZ bo predlog zakona obravnaval po skrajšanem postopku. To pomeni, da bi bil lahko predlog obravnavan na novembrski seji, a si predlagatelji prizadevajo tudi za podporo poslanskih skupin za sklic izredne seje DZ.