c S

Rejniške družine na srečanju v ljubljanskem živalskem vrtu

30.10.2017 12:02 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Rejniško društvo Slovenije je danes organiziralo jesensko počitniško srečanje v ljubljanskem živalskem vrtu, ki se ga udeležuje okoli 120 članov rejniških družin. V Sloveniji je sicer po podatkih ministrstva, pristojnega za socialo, nekaj manj kot 700 rejnikov, v rejniških družinah pa je po zadnjih podatkih nameščenih več kot 900 otrok.

Kot je za STA pojasnila Vanja Vidič iz rejniškega društva, v društvu enkrat na leto pripravljajo pomladna srečanja rejniških družin, letos pa so se prvič odločili tudi za srečanje v času jesenskih počitnic. V ljubljanskem živalskem vrtu se je tako danes zbralo okoli 120 oseb, namen srečanja pa je spoznavanje, druženje, izmenjava mnenj in spodbuda drug drugemu, je dejala.

Poleg tovrstnih srečanj rejniško društvo po njenih navedbah pripravlja tudi tabore za otroke. Te so letos že organizirali v času prvomajskih in poletnih počitnic, tabor v Portorožu pa pripravljajo tudi v drugi polovici tega tedna.

Kot je pojasnila Vidičeva, društvo - vanj je včlanjenih okoli 230 rejnikov - izdaja tudi glasilo Rejniški glasnik, ki ga prejmejo vse rejniške družine, tudi tiste, ki niso včlanjene v društvo. Skupaj s centri za socialno delo in njihovimi strokovnimi delavci pa pripravljajo tudi okrogle mize o aktualnih vprašanjih. Med zadnjimi je bila okrogla miza o vprašanju zaključevanja rejništva oz. namestitvi otroka po odhodu iz rejniške družine.

Po podatkih na spletnih straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo marca letos v Sloveniji v rejništvu 935 otrok, od tega 487 deklic in 448 dečkov. V družine, ki izvajajo rejniško dejavnost kot sorodniki, je bilo nameščenih 235 otrok.

V Sloveniji je bilo marca po podatkih ministrstva 614 rejnic in 81 rejnikov, med njimi jih je 110 rejniško dejavnost opravljalo kot poklic, prostih mest pri rejnikih pa je bilo 141.