c S

GS1 Slovenija s podpisom pisma o nameri na področje terciarnega izobraževanja

26.10.2017 13:06 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Slovensko predstavništvo mednarodne organizacije za standarde označevanja izdelkov GS1 je s predstavniki slovenskih izobraževalnih institucij podpisalo pismo o nameri za sodelovanje. Podpis je del projekta vključitve in uvajanja vsebin GS1 za terciarno izobraževalno raven, s katerim želijo povezati izobraževalne ustanove z gospodarstvom.

Pismo o nameri je direktorica GS1 Slovenija Zdenka Konda podpisala z vodji 18 izobraževalnih institucij, med katerimi so štiri fakultete Univerze v Ljubljani in štiri fakultete Univerze v Mariboru ter višje in visoke šole. Z omenjenimi organizacijami bo GS1 Slovenija med drugim sodelovala na področjih logističnega inženirstva, informatike, živilstva in prehrane ter ekonomije.

Kot je ob podpisu izpostavila Konda, so so se v izobraževalno sfero usmerili z namenom, da bi se mlajše generacije že v času šolanja srečale z resničnimi poslovnimi izzivi in da bi razumele vse večje količine podatkov v sedanjem digitalnem obdobju.

"Zavedamo se namreč, da bodo morali diplomanti, ko zaključijo formalno izobraževanje, s pridobljenim znanjem in kompetencami konkurirati na vse bolj zahtevnem trgu dela," je poudarila Konda.

Slovesnega dogodka se je med drugim udeležil tudi generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Stojan Sorčan. Današnji podpis pisma o nameri je izpostavil kot primer dobre prakse, ki gradi poslovanje na temelju povezovanja z visokošolskimi institucijami. "Zagotavljanje kakovostnih kadrov za potrebe slovenskega gospodarstva je pomembno vprašanje slovenskega visokošolskega prostora," je izpostavil.

Vodja projekta na GS1 Slovenija Mateja Podlogar je dejala, da želijo s podpisom pisma o nameri prenesti znanje o mednarodnih globalnih standardih in rešitvah GS1 med študente na terciarni ravni. V okviru sodelovanja bodo tako izobraževalnim institucijam nudili podporo na vsebinskem področju poznavanja standardov, kjer bodo sodelovali pri oblikovanju in pripravi študijskega gradiva za študente na terciarni izobraževalni ravni.

Prav tako bi želeli skupaj s partnerskimi institucijami pripraviti več predlogov za raziskovalne, diplomske ali magistrske naloge, kjer bi se povezali z gospodarskimi družbami z namenom prenosa praktičnih znanj na mlajšo generacijo. Njihova velika želja je tudi, da se ob podelitvi diplom mladim podeli še certifikat poznavanje globalnih standardov GS1.

Mednarodna organizacija GS1 deluje v 150 državah po svetu, pri čemer ima 112 nacionalnih predstavništev, med drugim tudi v Sloveniji, pod imenom GS1 Slovenija. Slednje ima trenutno okoli 3300 članov oziroma uporabnikov, predvsem iz predelovalne in trgovske dejavnosti, logistike ter zdravstva.