c S

Pahor sprejel novo generacijo mladih raziskovalcev

25.10.2017 08:08 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel generacijo mladih raziskovalcev, ki so v tem študijskem letu začeli štiriletno usposabljanje za pridobitev doktorskega naziva. V nagovoru je izpostavil, da smo Slovenci med velikimi sosedi preživeli prav zaradi znanja, učenja in kulture, so v predsednikovem uradu zapisali v sporočilu za javnost.

"Na področju znanja predstavljate elito v najbolj žlahtnem pomenu," je dejal predsednik, ki je prepričan, da bodo postali ugledni in spoštovani člani družbe, saj se pomen znanja v družbi ponovno dviguje, kar izpričujejo številni dosežki slovenskih raziskovalcev doma in v tujini. Mladim je zaželel, da z vztrajnostjo, pogumom in preudarnostjo sežejo po Olimpu.

Direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost Jozsef Györkös je izpostavil, da je program mladih raziskovalcev, kot ga poznamo v Sloveniji, izviren primer vključevanja mladih v raziskovalno okolje že v času podiplomskega oz. doktorskega študija. "Koncept programa se je kljub vsem družbenim in političnim spremembam ohranil in učinkovito deluje še danes," je dejal.

Mlade raziskovalce je nagovorila tudi znanstvenica Tatjana Avšič Županc, ki je bila tudi vodja raziskovalne skupine, ki je prva v svetu potrdila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo. Z njimi je "delila dragocene izkušnje, ki so lahko zgled in navdih generaciji bodočih znanstvenikov," so njene besede povzeli v uradu predsednika republike. Znanje je temelj vsakega napredka, zato so znanstveniki in raziskovalci po njenih besedah nosilci pomembne družbene odgovornosti.

Program mladih raziskovalcev, ki mladim raziskovalcem omogoča, da sodelujejo pri raziskovalnem delu v času podiplomskega študija na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen čas, uspešno poteka od leta 1985. Namen tega mehanizma je kadrovsko pomladiti raziskovalne skupine in omogočiti dotok svežih idej in pristopov. Program Mladi raziskovalci je vir visoko usposobljenih in motiviranih zaposlenih z velikim potencialom za slovensko gospodarstvo in druga družbeno pomembna področja.