c S

V letu 2018 ministrstvu za izobraževanje 89 milijonov več

13.10.2017 07:31 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino se je seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2018 in predlogom proračuna za leto 2019. Rebalans za leto 2018 ministrstvu namenja 1,833 milijarde evrov oziroma 89 milijonov več kot do zdaj, medtem ko je za leto 2019 glede na leto prej predvideno zmanjšanje za milijon evrov.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaža Boha, rebalans proračuna za leto 2018 in proračun za leto 2019 pomenita, da jim bo uspelo ne samo pokriti vse zakonske obveznosti, pač pa tudi vzpostaviti "ključne razvojne prioritete, ki bodo Slovenijo naredile bolj konkurenčno".

Več sredstev med drugim namenjajo za športno infrastrukturo ter za šport in rekreacijo na splošno. Prav tako povečujejo sredstva za znanstveno-raziskovalno dejavnost. Pri predšolski vzgoji so za leto 2018 zagotovili 600.000 evrov za povečano subvencioniranje skrajšanih programov za vključitev otrok v vrtce, v letu 2019 pa je za ta namen namenjenih dva milijona evrov.

V razpravi je Peter Vilfan (DeSUS) izrazil zadovoljstvo, da rebalans proračuna za leto 2018 ministrstvu za izobraževanje namenja več sredstev, moti pa ga, da so sredstva za šport še vedno izredno nizka oziroma znašajo le 0,8 odstotka vseh sredstev ministrstva. "Upal bi si reči, da je to za šport že kar žaljivo, glede na to, da gre za eno najbolj prepoznavnih področij v Sloveniji," je dejal.

Podprl ga je Tomaž Lisec (SDS), ki ga je zmotil predvsem podatek, da proračun za leto 2018 za športno infrastrukturo namenja le 2,8 milijona evrov. "To je premalo že zgolj za Ljudski vrt. Samo občine imajo na primer na tem področju za 900 milijonov evrov potreb," je dejal. Napovedal je, da bo SDS na odboru za finance predlagala dopolnilo, da se dva milijona odvzameta ministrstvu za javno upravo in namenita za športno infrastrukturo.

"Proračunska slika na področju izobraževanja izkazuje določen napredek, posebej glede na to, da je to področje v času krize utrpelo veliko pomanjkanje. Zato pozdravljam to, da sredstva na skoraj vseh postavkah zvišujemo," je dejal Saša Tabaković (SMC).

Janko Veber (SD) je opozoril na slab položaj učiteljev. Po njegovem bi bil čas, da bi ga začeli izboljševati. Mirjam Bon Klanjšček (NP) pa je zmotilo, da se sredstva ministrstva v letu 2019 glede na leto prej znižujejo za milijon. "Glede na gospodarsko rast bi pričakovala povišanje," je dejala.

V Levici so k rebalansu proračuna za leto 2018 predlagali dopolnilo, po katerem bi za učbeniške sklade namenili dodaten milijon evrov, a ga je odbor zavrnil.

Odbor se je danes seznanil tudi z aktualno tematiko, povezano z znanostjo in gospodarstvom. DZ je namreč skupaj z ministrstvom za izobraževanje v okviru obeleževanja 25-letnice DZ in meseca znanosti v sredo in danes pripravil srečanja na temo znanosti in njene povezanosti z gospodarstvom. Na seji odbora je med drugim spregovorila ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki je poudarila, da je znanost naložba in ne strošek.