c S

Vrhniška šola Antona Martina Slomška dobiva prizidek

02.10.2017 09:41 Vrhnika, 01. oktobra (STA) - Pri Osnovni šoli (OŠ) Antona Martina Slomška na Vrhniki so začeli graditi prizidek, v katerem bo osem dodatnih učilnic. Projekt je ocenjen na 915.000 evrov, pri čemer se občina nadeja tudi pomoči države. Dela bodo končana predvidoma do spomladi 2018. Sicer pa bodo učenci sedli v nove klopi prihodnje šolsko leto, so za STA povedali na občini.

Na obrobju Cankarjeve Vrhnike se razteza sodobno opremljena OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, ki je svoja vrata prvič odprla septembra 2000. Vsako leto je otrok več, danes, po 17 letih šolo obiskuje malo manj kot petsto učencev v 18 oddelkih.

Z izgradnjo prizidka k šoli na 625 kvadratnih metrov površine želi občina nekoliko omiliti perečo prostorsko stisko šole, ki jo tare zadnja leta.

"Šola, ki jo trenutno obiskuje 494 otrok, se že nekaj let sooča z veliko prostorsko stisko. Otrok, ki se želijo vpisati v prvi razred, je več, kot jih lahko sprejmejo. Šola ima zasedene vse prostore in polne vse oddelke, zato imajo težave tudi pri vpisu otrok v višje razrede zaradi priselitev," je za STA pojasnil vodja vrhniškega oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo Matej Černetič.

Tako šola otroke poskuša usmerjati na sosednjo šolo, čeprav ima tudi ta premalo prostora, zato so dodatni prostori po njegovih navedbah nujni.

Z dodatnimi prostori bo šola dobila po tri oddelke vsakega razreda namesto zdajšnjih dveh. Poleg dodatnega oddelka v prvem razredu bodo zaradi polnih oddelkov in preselitev dodatni oddelki tudi v višjih razredih. Šola bo s prizidkom v osrednjem delu pridobila tudi povečano knjižnico in kabinet za dodatno strokovno pomoč, je dejal in dodal, da gradnjo financira občina, saj ni bilo na voljo razpisov z evropskimi sredstvi za tovrstne investicije.

"Smo pa oddali vlogo na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za 189.281 evrov povratnih in 126.187 evrov nepovratnih sredstev v letošnjem letu. Izbrani izvajalec mora z deli zaključiti do 21. marca prihodnje leto, učenci pa bodo v nove učilnice lahko sedli jeseni z novim šolskim letom," je povedal Černetič.

Na Vrhniki pa bodo letos po Černetičevih besedah začeli z nadgradnjo Zdravstvenega doma Vrhnika, ki ima zaradi dodatno pridobljenih programov tudi vedno večjo prostorsko stisko.