c S

Teden otroka bo v šolo povabil Sonce

02.10.2017 09:24 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Letošnji teden otroka bo potekal pod skupno temo Povabimo Sonce v šolo. Začel se bo v ponedeljek pod okriljem ZPMS, ki odrasle opozarja na odgovornost za otrokov razvoj. Mladinski pisatelj Primož Suhodolčan pa je v poslanici izpostavil pomen znanja, ki je edini zaklad, ki ga nihče ne more vzeti in ga ni možno pozabiti v omari.

Suhodolčan je za STA pojasnil, da je želel s svojo poslanico otrokom sporočiti, da je "radovednost lepa čednost, znanje pa veselje".

Vprašanj je po besedah pisatelja, ki je ambasador Zveze prijateljev mladine SLovenije (ZPMS) za humanitarno akcijo Pomežik soncu, veliko. "Kdo pravi, da rep ne maha s psom? Kje se dobi smeha na kilograme, če je na tone premalo? Kaj je to rigometer? Kdaj lahko voda teče navzgor? Kako spraviš ozkega slona skozi debelo ključavnico? Zakaj se Sonce noče vrteti okoli Zemlje?" jih je nanizal v poslanici. Odgovore je po njegovem mnenju mogoče najti povsod, od gozda do strehe in babice.

"Ko se boste napolnili z znanjem, boste lahko postali, kar koli si boste zaželeli," je zagotovil. "Lahko boste tudi Sonce," je dodal.

Šola všeč 30 odstotkom mladostnikov

Šola je po podatkih iz raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji všeč 30 odstotkom mladostnikov, najvišji pa je ta odstotek med 15-letniki. Bolj je všeč dekletom kot fantom. Več deklet kot fantov je mnenja, da razrednik bolje ocenjuje njihovo delo za šolo, so pa z delom za šolo bolj obremenjene kot fantje. Raziskavo je v letu 2014 med šolajočimi otroki, starimi 11, 13 in 15 let, izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, pred letošnjim tednom otroka pa na podatke spomnil državni statistični urad.

Otroci povedo veliko dobrega o šoli, imajo pa tudi predloge, kako jo še izboljšati, je za STA povedala predsednica ZPMS Darja Groznik. Po njenih besedah je pomembno spodbujanje otrok k sodelovanju, na kar opozarja tudi Svet Evrope. "Otroke moramo voditi, a jih hkrati poslušati," je poudarila.

In kaj si želijo otroci? Kot je pojasnila Kaja Petrovič, ki je bila predsednica 26. nacionalnega otroškega parlamenta, si ne želijo "nemogočih sprememb, ampak vključitev učnih vsebin, ki bi nam dejansko koristile v življenju".

Odrasli odgovorni za dobre pogoje za otrokov razvoj

Kot je še poudarila Groznikova, otroci niso pomanjšani odrasli, ampak imajo svoje značilnosti. "Odrasli smo odgovorni, da jim nudimo čim boljše pogoje za njihov razvoj," je pozvala.

Podatki, ki jih je navedel statistični urad, sicer kažejo, da so redno udeleževanje aktivnosti v prostem času, kot so krožki, športne dejavnosti in glasbena šola, za katere je treba denimo plačati članarino, prispevke in opremo, mlajšim od 16 let v letu 2014 omogočili v 68 odstotkih gospodinjstvih. To je v primerjavi s sosednjima Avstrijo, kjer je ta delež 74-odstoten, in Madžarsko, kjer je 70-odstoten, manj. V primerjavi s sosednjima Hrvaško, kjer znaša 62 odstotkov, in Italijo, kjer znaša 64 odstotkov, pa je več.

Največ otrok se je tovrstnih dejavnosti udeleževalo na Nizozemskem, Irskem in v Švici, in sicer v 90 odstotkih gospodinjstev, najmanj pa v Romuniji in Makedoniji, in sicer v 15 oz. 20 odstotkih gospodinjstev.

Vsaj en teden počitnic na leto zunaj doma, lahko tudi pri sorodnikih, prijateljih ali na vikendu, so mlajšim od 16 let omogočili v 91 odstotkih gospodinjstev. Za počitnice so bili v največjem odstotku prikrajšani otroci iz dohodkovno najšibkejših gospodinjstev, med katerimi jih 15 odstotkov ni moglo svojim otrokom privoščiti enotedenskih počitnic.

V letu 2014 so mlajši od 16 let iz 92 odstotkov gospodinjstev domov občasno povabili prijatelje, da bi se skupaj igrali in še kaj prigriznili. Po podatkih iz omenjene raziskave mladostniki dobro ocenjujejo podporo prijateljev, saj so jo na lestvici od ena do sedem v letu 2014 ocenili s povprečno oceno 5,3. Vsak tretji mladostnik je komuniciral s prijatelji prek elektronskih medijev vsak dan, dekleta v večjem odstotku kot fantje. 88 odstotkov jih je bilo zadovoljnih s svojim življenjem, izhaja iz omenjene raziskave.

Teden v znamenju radovedne šole in strpnosti

Letošnji teden otroka se bo v številnih aktivnostih osredotočil na radovedno šolo in veselje do odprtega in uporabnega znanja. ZPMS si prizadeva, da bi imeli dostop do učenja in znanja vsi otroci. Izkupiček dobrodelne dražbe čevljev za smučarski tek vrhunskih slovenskih biatloncev bo namenjen štipendijskemu skladu ZPMS.

Teden bo tudi v znamenju strpnosti. Predstavili bodo koledar za leto 2018 z 12 igrami pripadnikov drugih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov, ki so jih zbirali v okviru projekta Človek, ne jezi se - združi se.

Teden otroka, ki ga ZPMS pripravlja od leta 1954, se tradicionalno začenja s prvim ponedeljkom v oktobru, ko obeležujemo tudi dan otroka. Združeni narodi so namreč pred več kot 60 leti pozvali vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opozarjal na pomen blaginje otrok.