c S

Ob zaustaviti postopka proti Karmen Erjavec tudi zaskrbljenost

29.09.2017 08:27 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Člani katedre za novinarstvo so zaskrbljeni ob zaustavitvi postopka zoper profesorico Karmen Erjavec, saj da bi lahko imelo "daljnosežen negativen vpliv na akademsko skupnost in znanstveno raziskovanje v Sloveniji". Rektor univerze Ivan Svetlik pravi, da odvzem naziva iz etičnih razlogov ni bil mogoč, a ne zavrača možnosti novega postopka.

Senat Univerze v Ljubljani je na torkovi seji namreč ustavil postopek za odvzem naziva redne profesorice nekdanji predstojnici katedre za novinarstvo Karmen Erjavec, ki je tekel od oktobra 2015 na prijavo fakultete za družbene vede (FDV), ki jo je sumila očitala potvorbo znanstvenih del.

"Glede akademske nepoštenosti prof. dr. Karmen Erjavec je bilo v dosedanjih prijavah navedenih veliko indicev, a žal nihče ni predložil trdnih neposrednih dokazov, ki bi zdržali tudi sodno presojo," je odločitev senata Univerze v Ljubljani pospremil rektor Ivan Svetlik. Kot je pojasnil, senat univerze in njegova komisija za etična vprašanja "delujeta v vlogi 'sodišča' in ne preiskovalnega organa ali tožilstva. Zato nimata niti naloge niti sredstev za pridobivanje dokazov".

Obenem je napovedal, da bodo, če bodo "prejeli prijavo z nespornimi dokazi sumov", sprožili nov postopek. "Morebitna potrditev suma fabriciranja podatkov bi pomenila hujšo kršitev etičnega kodeksa in bi bila podlaga za odločnejše ukrepe v skladu z novim statutom univerze. Po starem statutu, po katerem je tekla obravnava tega primera, pa odvzem naziva iz etičnih razlogov niti ni bil mogoč," je še pojasnil.

Kot je razvidno iz sklepov senata, je ta postopek ustavil, ker nima neposrednih dokazov, da bi šlo za izmišljanje oziroma potvarjanje raziskovalnih podatkov. Obenem pa je v zvezi s Karmen Erjavec sprejel še več drugih sklepov. Med drugim je vanje zapisal, da "obsoja malomarnost pri hranjenju raziskovalne dokumentacije Karmen Erjavec in ga ocenjuje kot metodološko in etično nesprejemljivo".

Senat hkrati "obsoja razkrivanje sumov spornih ravnanj Erjavčeve javnosti, preden so pristojni organi univerze opravili svoje delo". Obenem pa apelira na vse zaposlene, ki v okviru svojih delovnih obveznosti raziskujejo, "da pri tem ravnajo v skladu z evropskim kodeksom ravnanja za ohranjanje raziskovalne poštenosti, etičnim kodeksom Univerze v Ljubljani in etičnim kodeksom Univerze v Ljubljani za raziskovalce".

Komisiji za etična vprašanja je senat izrazil vso podporo za opravljeno delo, medtem ko so do njenega dela bolj kritični na katedri za novinarstvo na FDV. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so zaradi sklepov komisije presenečeni in zaskrbljeni. "Če se primer s torkovimi sklepi senata Univerze v Ljubljani zaključuje, bo to imelo daljnosežen negativen vpliv na akademsko skupnost in znanstveno raziskovanje v Sloveniji in njun ugled v tujini," so navedli.

Izjavo ob zaključku postopka zoper Erjavčevo so objavili tudi v tedniku Mladina, kjer so med drugim zapisali, da je Erjavčeva v svojih člankih med drugim kot sogovornike navajala tudi novinarje in urednike tednika Mladina. V enem od člankov z naslovom Slovenski novinarji in občinstva o uporabah Twitterja, je med drugim trdila, da se je pogovarjala s petimi novinarji in uredniki Mladine, a razen pogovora z odgovornim urednikom Grego Repovžem, ki ga je dejansko opravil Marko Milosavljević, ni bil opravljen noben od dodatnih navedenih intervjujev, ki naj bi jih opravila Karmen Erjavec. Ob tem so navedli še, da so pričakovali, da bodo organi univerze navedbe pri njih preverili, a jih niso.

Znanstvena revija Javnost pa je po poročanju Večera na zahtevo odvetnika medijske hiše Pro Plus Ceneta Grčarja umaknila članek Erjavčeve. Grčar je namreč v utemeljitvi zahteve zapisal, da se Erjavčeva "večkrat sklicuje na (in jih citira) domnevne pogovore s sodelavci naše hiše", a so "ugotovili, da večina pogovorov nikoli ni bila izvedena, nekatera od delovnih mest, ki jih pišoča navaja v članku, pa v naši medijski hiši sploh nikoli niso obstajala".

Erjavčeva in njeni zastopniki v odvetniški pisarni Pirc Musar & partnerji za zdaj izjav na očitke ne dajejo, saj da je bil postopek izpeljan pred pristojnimi organi. So pa že v sredo v sporočilu za javnost opozorili, da je dogajanje hudo prizadelo njen profesionalni pa tudi osebni ugled. Spomnili so tudi, da je Erjavčeva že izrazila obžalovanje, ker ni hranila gradiva, na katerem temeljijo njeni članki, "saj bi v nasprotnem primeru neosnovane, tudi zlonamerne navedbe prijaviteljev lahko hitro in enostavno ovrgla".