c S

Na ministrstvu za izobraževanje priznavajo nekatere zlorabe pri vpisih na visokošolske zavode

28.09.2017 17:00 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport priznavajo, da je pri vpisovanju mladih iz Nepala, Indije, Pakistana in Bangladeša na slovenske visoke šole prihajalo do zlorab. Zato, kot navajajo, z namenom preprečevanja tovrstnih zlorab stalno sodelujejo s policijo ter ministrstvoma za notranje in zunanje zadeve.

TV Slovenija je namreč pred dnevi poročala, da je okoli 150 mladih iz Indije, Nepala in Bangladeša z vpisom na študij v Sloveniji želelo pridobiti dovoljenje za prebivanje, ki bi jim omogočilo nadaljnjo pot na Zahod. Zasebni visoki šoli sta v njihovi nameri prepoznali priložnost za zaslužek. Povezali sta se z agencijo iz Indije, ki študentom v zameno za plačilo uredi dokumente.

Ena izmed šol je po poročanju televizije Visoka šola za poslovne vede iz Ljubljane, ki je izdajala potrdila o prijavi na študij. Pri tem je zaračunala tudi vpisnino 200 evrov. Po poizvedovanju novinarjev TV Slovenija so iz šole sporočili, da tujih študentov k njim ne bo, saj ni dovolj časa za ureditev dokumentov.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA potrdili, da je predvsem pri vpisovanju mladih iz Nepala, Indije, Pakistana in Bangladeša prišlo do zlorab, "ki si jih v visokem šolstvu ne želimo".

Tovrstni problematiki, kot navajajo, posvečajo posebno pozornost. "Tako je direktorat za visoko šolstvo že aprila letos pripravil informativni dogodek Preprečevanje fiktivnega vpisa tujih študentov, novembra pa pripravlja posvet glede priznavanja in preverjanja listin. Minuli petek je tudi pisno obvestil visokošolske zavode o tej problematiki in jim nakazal možne ukrepe, da se pred tem zavarujejo. Enako je storil sektor za višješolsko izobraževanje in na problematiko opozoril višje šole," so zapisali za STA.

Navedli so še, da "odgovornost pri izboru in samem vpisu tujih študentov (tudi iz rizičnih držav) nosijo višješolski ter visokošolski zavodi". "Pogoje za vpis namreč določajo s študijskim programom, kjer pa lahko v okviru posebnih nadarjenosti oziroma psihofizičnih sposobnosti kot pogoj za vpis določijo tudi ustrezno znanje slovenskega ali tujega jezika", so zapisali.

Sicer pa podatki ministrstva kažejo, da se število tujih študentov pri nas povečuje. V študijskem letu 2015/2016 jih je bilo 3800, v študijskem letu 2016/2017 pa 4430.