c S

DZ podprl novelo zakona o vrtcih

27.09.2017 08:02 Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ je na današnji seji s 75 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o vrtcih, ki med drugim uvaja brezplačne krajše programe za predšolske otroke in preimenovanje sedanjih pomočnikov vzgojitelja. Podporo zakonu so ob razpravi napovedali koalicijski poslanci, podpirajo ga tudi v NSi in v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Bistvene novosti novele zakona o vrtcih je poslancem predstavila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreja Barle Lakota. Novela med drugim prinaša preimenovanje pomočnika vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja.

"Gre za to, da je kompleksnost vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcih postala tako velika, da so pomočniki vzgojiteljev dobili nove naloge, vezane tudi na izobraževalni in kurikularni del in je bilo zato to treba z zakonom urediti, " je poudarila. Omenila je tudi krajše programe za otroke, ki niso vključeni v vrtce.

Poslanka SMC Irena Kotnik je menila, da se s preimenovanjem in primernejšim ovrednotenjem delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic glede na zahtevnosti nalog, izboljšuje njihov materialni status."Pomočnice si nedvomno zaslužijo višje plače in ta sprememba je prvi korak k realizaciji tega, ki mu sledi tudi že sklenjen dogovor o odpravi plačnih anomalij med vlado in sindikati," je dejala in dodala, da bodo novelo v tej poslanski skupini podprli.

Podporo noveli so prav tako napovedali v DeSUS in SD. Predlogi rešitev prinašajo staršem, otrokom in zaposlenim v vrtcih dobrodošle novosti, je ocenila poslanka DeSUS Marinka Levičar, ki je v imenu poslanske skupine DeSUS napovedala soglasno podporo zakonu. To je v imenu poslanske skupine SD napovedal tudi Janko Veber, a hkrati opozoril, da je predšolska vzgoja izvirna pristojnost občin in da se vsaka sama odloča, ali bo odprla zasebni vrtec in v kolikšni meri ga bo tudi financirala.

Podporo noveli zakona o vrtcih so ob razpravi v državnem zboru napovedali še v NSi, kjer po besedah Ive Dimic vedno opozarjajo na usklajevanje družinskega in poklicnega življenja, in v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ker novela po navedbah Mirjam Bon Klanjšček zagotavlja še kakovostnejše preimenovanje sedanjih pomočnikov vzgojitelja.

V Levici so po napovedih Mihe Kordiša noveli odrekli podporo, ker edino pozitivno spremembo v noveli vidijo v preimenovanju strokovnega delavca v vzgojitelja.