c S

Na Ponikvi tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev in otrok

25.09.2017 08:47 Šentjur, 23. septembra (STA) - Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo danes na Ponikvi pri Šentjurju že 14. Slomškov dan. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima letos naslov Berite, in kar ste brali, dobro preudarite, so sporočili iz omenjenega društva.

Na srečanju bodo podelili tudi Slomškova priznanja in naziv častni član društva zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so Marija Glinšek, Ana Nahtigal in sestra Darjana Toman. Naziv častni član pa bo prejela Slavica Navinšek.

Slomškov dan je praznik vseh učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Namen vsakoletnega Slomškovega dneva je povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše, približati blaženega Antona Martina Slomška Slovencem, aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas in sprejeti njegovo držo da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet.

Vsak Slomškov dan je sestavljen iz treh delov: mašne daritve, akademije s podelitvijo Slomškovih priznanj in predavanja oz. delavnic. Nosi ime, ki je vodilna nit dneva, vzeta iz modrosti slovenskega prvega blaženega. Dan je povezovalne narave in gradi mostove med šolo in cerkvijo in s tem naravno družbo, so pojasnili organizatorji.

Katoliški učitelji so po navedbah društva prepričani, da lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, šolski nadzornik, učitelj in vzgojitelj družin in mladine, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na vse, ki se ukvarjamo s pedagoškim poklicem.