c S

Pahor diamantnim maturantom zaželel uresničitev njihovih sanj

22.09.2017 09:02 Brdo pri Kranju, 21. septembra (STA) - Na sprejemu za diamantne maturante, ki so na splošni ali poklicni maturi dosegli vse možne točke, je predsednik republike Borut Pahor na nocojšnjem sprejemu mladim zaželel, da dosežejo svoje sanje na izbranih področjih ustvarjanja in delovanja, kjer bodo s pogumom in vztrajnostjo dosegli največ, kar lahko, so sporočili z urada predsednika.

Čeprav bo prihodnost nemalokrat polna naglih globalnih sprememb, je predsednik republike prepričan, da bodo diamantni maturanti kos spremembam, ki jih prinašata čas in razvoj. Dejal je, da jim je pripadla pomembna odgovornost - ne le, ker dosegajo briljantne rezultate, temveč ker so s svojim intelektom in sposobnostmi postali zgled tudi drugim.

Pahor jim je še zaželel, naj še naprej brusijo najbolj plemenite vrednote in jih vsidrajo v jedro sprememb, ki jih bodo v prihodnje sooblikovali. Ob svetovnem dnevu miru, ki ga obeležujemo danes, pa je dejal, da je naša dolžnost storiti vse, da s svojim delovanjem preprečimo spodbujanje in širjenje sovraštva. Z dejavnim in konstruktivnim delovanjem se bomo lahko izognili majhnim nestrpnostim, ki vodijo v uničujoče konflikte, je še dejal.

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Maja Makovec Brenčič pa je današnji dan označila za poseben, saj slavimo znanje, ki odkriva nove svetove. Diamantni maturanti poosebljajo potencial naše države kot tudi njeno prihodnost, zato je prav, da so vzor svojim vrstnicam in vrstnikom. "Verjemite vase in stopajte po poti smelo in tako, kot si želite," jim je zaželela.

V imenu letošnjih diamantnih maturantov je zbrane nagovorila Ula Nikolaja Ratajec, ki je izpostavila pomembnost enakega obravnavanja žensk in moških v izobraževanju, zaposlovanju in sicer. Dejala je, da sta zaradi stereotipnih pričakovanj nazadnje oba spola prikrajšana, zato je pomembno, da si prizadevamo za spremembe na bolje. "Ženske imamo moč, moški pa željo, da to spremenimo," je sklenila v zavedanju, da so mladi nosilci vrednot, ki bodo oblikovale prihodnost Slovenije.