c S

V Postojni odprli nov Izobraževalni center sodobnih tehnologij

15.09.2017 08:42 Ljubljana, 14. septembra (STA) - V Postojnskem šolskem centru so danes odprli nov Izobraževalni center sodobnih tehnologij. Gre za izjemno pomemben projekt, ki bo dal mladim v tem okolju možnost, da se skozi praktična znanja izšolajo za tiste poklice, ki nam jih danes primanjkuje in ki nas delajo konkurenčne, je na slovesnosti dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je cilj projekta zmanjšati razkorak med izobraževalnim sistemom in dejanskimi potrebami gospodarstva v notranjsko-primorski regiji.

Odprtje izobraževalnega centra je posledica zelo širokega sodelovanja med lokalnim okoljem, gospodarstvom, samim poklicnim centrom in pristojnimi ministrstvi, zaradi česar ga je predsednik vlade ocenil za zgodbo o sodelovanju. Takšno sodelovanje, kot pravi, je lahko v veliko korist Sloveniji, saj se tako omogoči še večjo rast in še več zaposlovanja tako tu v tem lokalnem okolju kot tudi drugod.

Posebej pa je premier izpostavil pomembnost spodbujanja poklicnih znanj v šolstvu in povezovanju šolstva z gospodarstvom in konkretnimi podjetji. Mladi, pa tudi tisti, ki so že zaposleni in se želijo prekvalificirati, lahko na tak način pridobijo tista praktična in teoretična znanja, ki jim bodo omogočala večjo zaposljivost v panogah, ki so pomembne za regionalni razvoj.

"Ko gledam te mlade, s katerimi se srečujem, vidim, da je to res najboljša pot. Njim je to na nek način v veselje, v izziv, hkrati pa se tako skozi prakso in tudi teorijo seveda učijo za življenje in so takoj po izobraževanju že pripravljeni za vstop v ustrezne poklice," je za konec še dejal predsednik vlade.

Celotna vrednost projekta je znašala okoli 1,5 milijona evrov. Okoli 850.000 evrov je bilo namenjenih opremi izobraževalnega centra, pri tem pa so nekaj več kot 600.000 evrov dobili iz razpisa evropskih sredstev v okviru gospodarskega ministrstva. Preostalih 750.000 evrov, za same prostore izobraževalnega centra, je zagotovilo ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport.

"150.000 evrov davka, ki pa je bil v projektu neupravičen strošek, bodo zagotovila lokalna skupnost in lokalno gospodarstvo," je ob tem dejala direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc. Verjame, da bosta tako gospodarstvo kot tudi regija sama, lahko naredila kar nekaj pomembnih korakov pri pridobivanju tistih kadrov, ki jih resnično nujno potrebujeta.