c S

Kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih predstavili odboroma DZ

12.09.2017 15:58 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Odbora DZ za izobraževanje in za kulturo sta se danes na skupni seji seznanila s pripravami na svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki bo v Ljubljani prihodnji teden. Cilj kongresa je po navedbah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič prispevati k nadaljnjemu razvoju odprtega izobraževanja in prosto dostopnih virih.

Priprave na 2. svetovni kongres je poslancem predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Kot je spomnila, Slovenija na področju odprtega izobraževanja uspešno sodeluje v projektih, sofinanciranih iz EU in tudi drugje. V okviru teh sredstev je pri razvoju znanosti in odprtega delovanja denimo Institut Jožef Stefan razvil več orodij in storitev za razvoj in implementacijo odprtih izobraževalnih virov, ki se že uporabljajo v mednarodnem prostoru, je dejala.

Te tehnologije omogočajo izgradnjo izobraževalnega okolja, ki se prilagaja posamezniku in ne obratno. Prav naše tehnologije, prehojena pot, sodelovanje vseh deležnikov pri spreminjanju izobraževanja so tisti elementi, ki so Slovenijo postavili na zemljevid sveta odprtega izobraževanja in prosto dostopnih izobraževalnih virov, je poudarila ministrica.

In prav te aktivnosti Slovenije v okviru Unesca pri uvajanju novih tehnologij in odprtih izobraževalnih virov so po ministričinih besedah prispevale k temu, da Slovenija lahko od 18. do 20. septembra v Ljubljani gosti 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih. Na njem bodo člani nacionalnih delegacij iz več kot 107 držav sprejeli Ljubljanski akcijski načrt, ki bo upošteval tudi izkušnje in dobre prakse iz Slovenije.

Kongres, ki bo po navedbah ministrice mejnik v procesu priprave globalnih smernic in priporočil za 195 članic Unesca, bo potekal tudi v virtualni obliki na vseh pomembnejših mobilnih platformah. Slovenija sicer s tem utrjuje vlogo ene od vodilnih držav v svetu v procesu digitalne transformacije izobraževanja, je med drugim dodala Makovec Brenčičeva.