c S

V medžimurski županiji od oktobra pouk slovenščine na štirih osnovnih šolah

12.09.2017 10:49 Zagreb, 12. septembra (STA) - Na štirih osnovnih šolah na skrajnem severozahodu Hrvaške ob meji s Slovenijo se bo oktobra začel pouk slovenskega jezika. Poleg jezika se bodo zainteresirani otroci učili tudi o slovenski kulturi, tradiciji, običajih in zgodovini. Do zdaj so imeli možnost učenja slovenskega jezika kot izbirnega predmeta dijaki srednje šole v Čakovcu.

Pouk slovenskega jezika v osnovnih šolah v Štrigovi, Selnici, Svetem Martinu na Muri in Murskem središču bo v prvem letu potekal zunaj učnega programa, učenci pa bodo lahko dobili potrdilo o zaključeni prvi stopnji znanja slovenščine, so sporočili iz medžimurske županije po ponedeljkovem srečanju s pristojnimi predstavniki slovenske vlade in slovenske narodne manjšine na Hrvaškem.

Več podrobnosti o pouku v osnovnih šolah bodo predstavili pred začetkom izvajanja programa, so napovedali na spletni strani medžimurske županije. Kot so dodali, so zagotovili prostore za izvajanje pouka, medtem ko je slovenska stran na razpisu izbrala učiteljico ter zagotovila denar za njeno plačo kot tudi učbenike za otroke.

Na srečanju v Čakovcu so tudi potrdili, da bodo v eni izmed srednjih šol v županiji organizirali središče za pouk slovenščine za vse zainteresirane dijake. Izvedli bodo tudi anketo med učenci sedmih in osmih razredov o njihovem interesu za slovenski jezik. Pričakujejo, da se bodo prijavili predvsem tisti dijaki, ki nameravajo študirati v Sloveniji.

V medžimurski županiji so še izpostavil, da bo tovrstna oblika sodelovanja spodbudila sodelovanje v ostalih vzgojnih in izobraževalnih ustanovah in procesih ter spodbudila nove skupne dejavnosti v prihodnosti.

Ravnatelj osnovne šole Štrigova Stanislav Rebernik se je v izjavi za Večernji list vprašal, zakaj ne bi tudi v Sloveniji na območjih ob meji s Hrvaško uvedli pouka hrvaškega jezika.