c S

Koprivnikar za stalno izboljševanje javnega sektorja

06.09.2017 13:53 Brdo pri Kranju, 06. septembra (STA) - Na Brdu danes govorijo o sistemskih pristopih k izzivom javnega sektorja. Kot je v uvodnem nagovoru izpostavil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je dejstvo, "da smo državljanom in gospodarstvu prioritetno zavezani dati čim boljše storitve". Da bi jih zagotovili, so nujne sistemske spremembe, ob njih pa stalno izboljševanje, je dodal.

Zaradi neuspešnega in prepočasnega reševanja in odzivanja na dogajanje in probleme sta javni sektor in v tem oziru državna uprava pogosto deležna kritike državljanov in podjetnikov, je v nagovoru priznal Koprivnikar.

Ob tem je dejal, da je ključen izziv, s katerim se soočajo skoraj vse vlade, hitrost odzivanja. "Ker je odzivni čas na splošno predolg, upada zaupanje v vlade s strani državljanov in podjetnikov. Če pa tega zaupanja ne bo, bodo ljudje začeli zaupati mednarodnim korporacijam, ki že ta hip posedujejo ogromno število naših podatkov in bodo one urejale naše skupne zadeve. Zaupanje v javne institucije je torej pomembno in ključno, da ohranimo demokratični sistem," je še poudaril Koprivnikar.

Med rešitvami je ponudil mehanizem stalnega izboljševanja. "Naučiti se moramo hitro prilagajati in odzivati na spremembe v okolju ter funkcionirati drugače, s tem pa bodo prišle tudi sistemske spremembe," je prepričan.

V izjavi ob robu seminarja pa je poudaril tudi velik pomen skupnega delovanja celotne vlade, namesto da vsako ministrstvo dela zase.

Namen današnjega seminarja, ki se ga udeležujejo vodje in predstavniki 18 državnih organov, je sicer odkrivanje sistemskih pristopov k reševanju kompleksnih izzivov javnega sektorja in ožjega segmenta, državne uprave, ki temeljijo na poglobljenem razumevanju problemov, inovativnosti, kreativnosti in drugih veščinah, so sporočili z ministrstva za javno upravo, ki skupaj z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) organizira seminar.

Zbrane je tako nagovoril tudi direktor direktorata za javno upravljanje OECD Rolf Alter, ki je ocenil, da vsaka organizacija, država ali posameznik kot vir za spremembe prepoznava nekaj drugega. Medtem ko nekateri kot gonilo sprememb vidijo digitalno tehnologijo, drugi menijo, da so se spremenila pričakovanja ljudi. Vsem pa je skupno razumevanje, da brez inovacij ni napredka, so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Seminarja, ki ga organizira ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z OECD, se udeležujejo tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, minister za kulturo Anton Peršak ter tuji gostje, predstavniki OECD. Koprivnikar je sicer ob pokroviteljstvu OECD dejal, da je z njim ta organizacija izkazala zaupanje prizadevanjem slovenske vlade na tem področju.