c S

Koalicija tudi po usklajevanju neenotna glede financiranja šolstva

06.09.2017 08:30 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Koalicija je tudi dan pred razpravo pristojnega odbora DZ še neusklajena glede novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi uresničili ustavno odločbo. Podpora SMC je trdna, za DeSUS pa je problematično 85-odstotno financiranje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah. SD noveli v taki obliki nasprotuje.

Koalicija je namreč danes ponovno poskušala zbližati stališča glede novele zakona, že dopoldne pa se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič mudila v poslanski skupini DeSUS.

Pogledi so vedno lahko različni, a so po njenih besedah vsi za to, da varujejo javni šolski sistem in ga dograjujejo, na drugi strani pa vzpostavijo ustrezne pogoje, ki jih bo moralo izpolnjevati zasebno šolstvo.

Tako je tudi poslanec DeSUS Uroš Prikl po koalicijskem srečanju za STA poudaril zavzemanje za javno šolstvo in vzdrževanje njegove kakovosti, pa tudi pomen uveljavljanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva.

Za DeSUS tako ni sporno stoodstotno financiranje obveznega javnega programa v zasebnih šolah, se pa s SMC, ki stoji za predlogom vladne novele, še niso našli glede financiranja razširjenega programa. Predlog novele sicer predvideva, da je obvezen javni program financiran stoodstotno, razširjen program pa 85-odstotno.

V DeSUS si bodo prizadevali, da bi bil ta delež 10-odstoten, je pojasnil Prikl, ki sicer verjame v uskladitev koalicije do seje odbora.

Na predlog novele zakona je tudi zakonodajno-pravna služba DZ dala precej pripomb, ki pa so jim po besedah ministrice prisluhnili in s poslanskimi skupinami razmislili o dopolnilih v tej luči. Obenem je Makovec Brenčičeva izpostavila zelo dober pogovor z zakonodajno-pravno službo.

Po njenem prepričanju so pripravili dober predlog zakona tako na področju kriterijev kakovosti kot na področju kriterijev, ki odstranjujejo dosedanje samodejno financiranje pridobljene javne veljavnosti programov. "To je ključno sporočilo v smislu krepitve javnega sistema, a obenem obogatitve šolskega prostora skozi zasebni del," je pristavila.

Podpora večine strank noveli zakona je tako še neznanka. Glasov SD ni pričakovati, če njihova dopolnila glede financiranja šolstva ne bodo sprejeta. Za zdaj tudi ni znano, kako bosta ravnali opozicijski SDS in NSi, ki zagovarjata financiranje celotnega programa zasebnih osnovnih šol iz javnih sredstev.

V ZL bodo proti noveli, iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je slišati različna stališča.