c S

Poljski učitelji in starši proti reformi izobraževanja

05.09.2017 08:20 Varšava, 04. septembra (STA) - Okoli 300 učiteljev in staršev je danes v Varšavi protestiralo proti reformi izobraževanja, ki je na Poljskem začela veljati prvi dan novega šolskega leta. Kot je posvaril prvi mož sindikata učiteljev ZNP Slawomir Broniarz, je zaradi sprememb delo že izgubilo okoli 10.000 učiteljev.

Nasprotniki reforme so se danes po zaključku pouka na prvi šolski dan zbrali pred stavbo ministrstva za izobraževanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljska konservativna vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je s spremembami ukinila srednje šole, ki so jih obiskovali učenci od 7. do 9. razreda. Država se tako vrača v model primarnega in sekundarnega izobraževanja, ki je veljal že v času komunistične Poljske.

Zaradi sprememb je brez dela ostalo več tisoč učiteljev. Nasprotniki reforme svarijo tudi pred vplivom vlade na učni program ter izbiro vodstev šol. Svoje nasprotovanje spremembam utemeljujejo tudi z dejstvom, da se Poljska na mednarodnih primerjalnih testih znanja, ki jih izvaja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), uvršča med 10 najuspešnejših držav.

Kot je poročal nemški Deutsche Welle, so sindikati učiteljev skupaj s starši zbrali milijon podpisov za referendum o reformi, vendar je parlament zahtevo zavrnil.

Poljska premierka Beata Szydlo je medtem danes napovedala serijo zvišanj učiteljskih plač. Te bodo v prihodnjih treh letih porasle za 15 odstotkov, je po navedbah poljskega nacionalnega radia dejala premierka ob slovesnostih ob prvem šolskem dnevu.

Prvo petodstotno zvišanje plač bodo učitelji prejeli v začetku drugega četrtletja prihodnje leto, sledili bosta še povišici 1. januarja 2019 in 1. januarja 2020. Sindikati sicer zahtevajo enkratno 15-odstotno povišanje učiteljskih plač z začetkom prihodnjega leta.