c S

Zaradi problematike svinca v krvi otrok vrsta zahtev v Zgornji Mežiški dolini

01.09.2017 07:07 Črna na Koroškem/Mežica, 31. avgusta (STA) - Ugotovljene povišane vsebnosti svinca v krvi petine triletnikov iz Zgornje Mežiške doline tam močno odmevajo. Danes so o tem na dveh ločenih sejah razpravljali člani več odborov občin Črna na Koroškem in Mežica. Zavzeli so se med drugim za pospešitev sanacijskih ukrepov in pogostejši monitoring zraka in zemlje.

Sestankov v Črni na Koroškem in Mežici so se danes med drugim udeležili predstavniki ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem ter skrbnica vladnega programa okoljske sanacije Zgornje Mežiške doline Bernarda Podlipnik z ministrstva za okolje in prostor.

V Črni so člani odborov za komunalne zadeve, urejanje prostora in varstvo okolja ter za družbene dejavnosti sicer ugotavljali, da je dozdajšnje izvajanje sanacije okolja s pomočjo odloka, ki ga izvajajo od leta 2008, dalo ugodne rezultate, vendar zadnje poročilo, ki ga je predstavil NIJZ glede povišanih vsebnosti svinca v krvi otrok, terja resen razmislek in ukrepanje. Rezultati so skrb zbujajoči, o njih se mora seznaniti občinski svet in sprejeti možne ukrepe, je eden od sklepov s skupne seje odborov, ki jih je za STA po seji povzela županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Odbora med možnimi ukrepi, ki jih predlagata občinskemu svetu, navajata okrepitev spremljanja onesnaženosti zraka na več točkah v občini in dodatni monitoring zemlje. Člani pričakujejo tudi, da podjetje Tab Mežica, ki v proizvodnji uporablja svinec, letna okoljska poročila o vplivu proizvodnje na okolje posreduje tudi občinskemu svetu in da se za spremljanje vseh relevantnih podatkov oblikuje skupno strokovno telo, sestavljeno iz predstavnikov občine, NIJZ in Taba, ki bo sproti spremljalo vse kazalce iz različnih poročil ter o tem obveščalo in predlagalo možne ukrepe.

V Črni se zavzemajo tudi, da bi sanacijo namesto z odlokom uredili z zakonom, ki naj zagotovi bistveno več sredstev za okoljsko sanacijo in bolj tekoča nakazila. V zakonu naj tudi uredijo problematiko sanacije na zasebnih zemljiščih in objektih, poudarjajo v Črni.

Hkrati člani odborov črnjanskemu občinskemu svetu, ki se bo na to temo sestal na izredni seji čez teden dni, predlagajo, da na vlado naslovi zahtevek, da takoj poravna manjkajoča sredstva iz preteklih let, da se na kratek rok povečajo sredstva za sanacijo in da se podaljša rok sanacije, ki bi sicer glede na veljaven odlok potekel leta 2022.

Za vsebinsko podobne zahteve so se zavzeli tudi člani odborov za okolje in prostor ter za negospodarske dejavnosti, ki so se popoldne sestali v Mežici. Kot je STA po tem sestanku še povedal direktor mežiške občinske uprave Blaž Šaloven, se v Mežici zavzemajo za nadaljevanje doslej izvajanih ukrepov, da pa jih je treba intenzivirati z večjimi finančnimi vložki, da bodo dosegli v programu zastavljene cilje. Zlasti so po njegovih besedah pomembne preplastitve javnih površin, kjer se zadržujejo otroci.

Pri tem je kot eno perečih točk v Mežici izpostavil "atletsko stezo" na stadionu, ki je še vedno iz materialov, ki so ostanki nekdanjega rudarjenja v rudniku svinca in cinka. Predračun za takšno ureditev je okoli 450.000 evrov, tako je s sredstvi, ki jih dobijo za sanacijo, ne morejo urediti v enem letu.

Občini Črna in Mežica sta letos skupaj z ravensko območno enoto NIJZ za izvajanje sanacijskih ukrepov dobili skupno 950.000 evrov. Občini dobita večji del teh sredstev, porabita pa jih za program ukrepov, ki jih letno oz. na dve leti potrjujeta okoljsko ministrstvo oz. vlada. Občini sredstva porabita predvsem za preplastitve makadamskih javnih površin, mokro čiščenje cest, čiščenje fasad in prehrano v vrtcih in šolah.