c S

Mladi bodo poskrbeli za uvod v BSF

01.09.2017 07:48 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Več kot 30 mladih posameznic in posameznikov se bo danes zbralo na Blejskem strateškem forumu za mlade (Young BSF), ki bo ta vikend že sedmo leto zapored poskrbel za uvod v vsakoletni glavni dogodek slovenske zunanje politike, BSF.

Young BSF, ki letos poteka z motom (Ne)povezana realnost, se osredotoča na prepletanje virtualnega, digitalnega in realnega na treh ključnih področjih - elektroniki, okolju in gospodarstvu.

Organizatorji so za izhodišče letošnjega srečanja vzeli misel Vladimirja Bartola iz njegovega Alamuta: nič ni resnično, vse je dovoljeno, pri snovanju koncepta pa so se oprli tudi na ugotovitve ustanovitelja Svetovnega ekonomskega foruma Klausa Schwaba o četrti industrijski revoluciji.

Ta spreminja način življenja, dela in odnosov med ljudmi in hkrati z razvojem tehnologij pospešeno briše meje med fizično, digitalno in biološko sfero.

Kot je v pogovoru za STA dejala programska direktorica Young BSF Iza Tršar, vse ni črno-belo in negativno, vendar pa mora začeti družba posvečati več pozornosti celovitim pogledom in rešitvam, kako upravljati z "novo" realnostjo, ki je že postala del vsakdana.

Prav zato se bodo mladi udeleženci letos elektronike, okolja in gospodarstva lotili na treh okroglih mizah, uvodoma pa bodo o teh temah spregovorili tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Na delavnicah z Iskrenom Krusteffom, predsednikom Global Entrepreneurship Monitor v Bolgariji, bodo nato poskusili opredeliti največje izzive in zanje poiskati tudi celovite "odgovore in rešitve".

Te bodo združili v manifest letošnjega Young BSF, ki ga bodo predstavili tudi v torek v sklopu poslovnega dela BSF.

Kot poudarjajo organizatorji, se mladi forum z vsakim letom nadgrajuje in se je že uveljavil kot generator idej in rešitev za pomoč pri implementaciji novih strategij in naslavljanja resnih izzivov.