c S

Vrtec na Hudinji v petek ponovno odpira vrata, igrišče še ne bo v uporabi

31.08.2017 09:59 Celje, 31. avgusta (STA) - Vrtčevska enota na Hudinji v Celju bo v petek ponovno odprla svoja vrata, saj je celjska občina končala sanacijo onesnažene zemljine s težkimi kovinami. Kot je povedala višja svetovalka za predšolsko vzgojo na celjski občini Sandra Stajnko, zunanjega igrišča še ne bo možno uporabljati, saj so šele položili travniške tepihe.

Po njenih besedah se bodo otroci lahko igrali na nadomestnih lokacijah, kar pomeni pri hudinjski osnovni šoli, na igrišču med bližnjimi bloki in na asfaltni ploščadi. Napovedala je, da bodo oktobra v okolici vrtca zasadili 11 novih dreves, saj so med sanacijo morali posekati 10 dreves.

Dodala je še, da so za pripravo poročila o stanju tal igrišč pri celjskih javnih vrtcih avgusta odvzeli vzorce. Poročilo pričakuje konec septembra ali v začetku oktobra, ko bodo na podlagi izsledkov pripravili tudi strateški načrt.

Opravljena analiza tal na območju vrtčevske enote na Hudinji maja letos je pokazala prekomerno onesnaženost z nekaterimi težkimi kovinami. Presežene so bile opozorilne vrednosti za baker, svinec in arzen ter kritične vrednosti kadmija in cinka.

Tla so vzorčili po celotnem igrišču, ki meri 2500 kvadratnih metrov, v globinah od nič do pet centimetrov in od nič do 20 centimetrov. Iz rezultatov je razvidno, da so v površinskem delu tal od nič do pet centimetrov, kot tudi v globini do 20 centimetrov tla prekomerno onesnažena z nekaterimi težkimi kovinami.

Ostala merjena onesnaževala, nikelj, celokupni krom in živo srebro, niso presegla mejnih vrednosti po sedaj veljavnih predpisih. V mivki, odvzeti v peskovniku vrtca na Hudinji, pa niso ugotovili neskladnosti s smernicami za mivko za otroške peskovnike in igrišča.