c S

V novogoriških šolah narašča število tujcev

30.08.2017 14:20 Nova Gorica, 30. avgusta (STA) - V osmih osnovnih šolah v Mestni občini Nova Gorica bo letos večje število otrok kot v lanskem šolskem letu. Od 1. septembra naprej bo v 138 oddelkov vključenih 2817 učencev. Število se najbolj povečuje na novogoriški šoli Milojke Štrukelj, kjer beležijo tudi velik vpis tujcev. Ti predstavljajo že petino vseh učencev na šoli.

Osnovno šolo Milojke Štrukelj bodo v novem šolskem letu obiskovali 503 učenci, največjo šolo v občini, Osnovno šolo Frana Erjavca Nova Gorica pa 625 učencev. Najmanjša šola z le dvema oddelkoma in 20 učenci ostaja tako kot lani podružnična šola na Trnovem.

Predvidena vzdrževalna dela po šolah bodo zaključili do konca septembra, je na današnji novinarski konferenci napovedal novogoriški župan Matej Arčon. Za vsa vzdrževalna dela v šolah je sicer letos novogoriška občina namenila 178.000 evrov, del sredstev pa bodo osnovne šole namenile tudi iz lastnih sredstev.

Najobsežnejša dela so letos potekala v okviru energetske sanacije šolskih stavb v Šempasu, kjer zaključujejo tudi dograditev vrtca, telovadnice pri Osnovni šoli Solkan, prihodnje leto pa bodo energetsko prenovili tudi telovadnico v Braniku in vrtec v Dornberku. Polovico od potrebnih dveh milijonov evrov bo občina pridobila iz državnih sredstev.

V vrtcih bo na območju novogoriške občine letos nekoliko manj otrok kot lani. Pet vrtcev v okviru osnovnih šol in samostojni javni zavod Vrtec Nova Gorica bo v 66 oddelkih obiskovalo 1194 otrok. Njihovo število se preko šolskega leta lahko še spremeni. Kljub temu pa je v vrtec vpisanih 28 otrok manj kot lani, kar pomeni tri oddelke manj, po enega v Novi Gorici, Šempasu in Grgarju.

Tudi v vrtcih so bila v poletnem času izvedena vsa vzdrževalna dela, zanje je občina namenila dobrih 80.000 evrov. Določena dela so vrtci financirali iz presežka prihodkov nad odhodki in drugih virov. Za prihodnje leto Arčon napoveduje energetsko prenovo vrtcev Mojca, Najdihojca in vrtca pri solkanski osnovni šoli, obeta pa se tudi začetek gradnje vrtca v Grgarju.

Mestna občina Nova Gorica je z družbo Avrigo podpisala triletno pogodbo za prevoz šolarjev. Preko razpisa, na katerega se prijavilo več ponudnikov, je bil Avrigo izbran kot najbolj ugoden. Za prevoze bo občina letno namenila 400.000 evrov, kar pa je kljub povečanju obsega ugodneje kot do zdaj, ko so letno za prevoze namenili dobrih 70.000 evrov več.