c S

NIJZ šole in vrtce opominja na potrebo po izpiranju vodovodnega omrežja še pred začetkom šole

29.08.2017 13:57 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem vrtcem, šolam in drugim podobnim ustanovam priporoča, naj pred začetkom novega šolskega leta poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja. Ker so bili čez poletje objekti zaprti, je v vodovodih lahko prišlo do zastajanja vode, zaradi česar bi se v vodi lahko pojavili nevarni mikroorganizmi.

Intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja naj se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature, svetujejo na inštitutu. "Voda naj na vsaki pipi vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj dve minuti. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke, najpogosteje so to pipe v kuhinji," so poudarili v priporočilu vzgojno-varstvenim ustanovam.

Strokovnjaki NIJZ šolam in vrtcem še svetujejo, naj redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajajo skozi vse leto, saj tako zagotovijo pretočnost na vseh pipah v objektu. Izpiranja svetujejo tudi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji, kot primer izpostavljajo začetek delovnega tedna in po praznikih.

Poleg naštetega bi morali v vseh tovrstnih ustanovah vsaj enkrat na 14 dni na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. "Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu, in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna," so še dodali na NIJZ.

Ob tem so spomnili, da se lahko lastniki ali upravljavci javnih objektov pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo.