c S

Ob začetku šolskega leta morajo najgloblje seči v žep starši otrok v zadnji triadi

28.08.2017 16:47 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Čeprav bodo v novem šolskem letu učna gradiva za prvošolce brezplačna, bodo morali starši za ostale šolske potrebščine še vedno seči v žep. Starši bodočih prvošolcev lahko za to odštejejo okoli 60 evrov in več. Še dražje je v višjih razredih, najdražji je osmi razred, kjer cene delovnih zvezkov lahko dosežejo tudi do 140 evrov.

Kaj morajo starši kupiti za svoje prvošolce, je popolnoma odvisno od šole, ki jo bo otrok pričel obiskovati. Šole so namreč tiste, ki določijo seznam šolskih potrebščin, prav tako učbenikov in delovnih zvezkov. Pri tem imajo šole vso avtonomijo, seznami pa so zelo različni, pojasnjujejo v DZS.

"Za povprečen nakup šolskih potrebščin starši prvošolcev lahko odštejejo od približno 60 evrov naprej, vključno s šolsko torbo. Seveda je vse odvisno od kakovosti potrebščin in blagovnih znamk, predvsem pa, od dolžine seznama," je za STA dejal Gregor Božnik iz DZS.

Seznami pa se razlikujejo tako po regijah, kot po posameznih šolah. Za delovne zvezke za drugi razred je treba v DZS odšteti 50 evrov, za tretji 60 evrov, za četrti in šesti razred 80 evrov, za peti razred 90 evrov, za razrede zadnje triade pa okoli 100 evrov. Cene potrebščin so različne: komplet 12 barvic se prične pri 2,49 evra, šolske torbe pa se dobijo s popusti že od 14,99 evra dalje, Atlas sveta za osnovne in srednje šole pa stane 34,96 evra, je dodal Božnik.

Tudi v Mladinski knjigi so cene šolskih potrebščin zelo različne, odvisno od kakovosti. "Za primer, kvalitetne torbe in nahrbtniki z ergonomskim hrbtiščem, majhno težo, ki so tudi vodoodporni za prvo triado, se začnejo nekje od 50 evrov dalje in končajo pri dobrih 100 evrih. Starši za delovne zvezke prvošolca odštejejo okoli 20 evrov," je za STA razložil Jani Golob iz Mladinske knjige.

Tudi njim podatke o tem, katere delovne zvezke bodo uporabljali, posredujejo šole ali pa jih pridobijo sami z njihovih spletnih strani. "Naša želja je, da pokrijemo čim več šol, saj le tako lahko našim kupcem ponudimo odlično storitev. V povprečju pridobimo podatke za 90 do 95 odstotkov osnovnih šol."

Cene potrebščin, denimo torb, pisal, zvezkov so po navedbah Goloba večinoma na enake ravni kot lani. Tudi cene učbenikov in delovnih zvezkov ostajajo na enaki ravni kot lansko leto.

Najdražji so delovni zvezki za osmi razred, kjer je tudi nabor zvezkov daleč večji. Zato se njihova skupna cena po navedbah Goloba giblje od dobrih 80 evrov pa do 140 evrov. "Te cene pa ne vključujejo morebitnih akcij. Cene peresnic se močno razlikujejo in se gibajo od 5,90 evra, za prazno, do 24,90 evra za najobsežnejšo polno peresnico," je še dodal Golob.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) spremljajo gibanje skupnih nabavnih cen in delovnih zvezkov že šest let. Cene so se v prvih letih spremljave občutno zniževale, v zadnjih letih pa umirile. Tako stanje pripisujejo temu, da so na marsikateri šoli v prvih letih po uveljavitvi pravilnika o upravljanju šolskih skladov sezname delovnih zvezkov očistili balasta.

"Umirjanje trenda potrjuje naše prepričanje, da ko učitelji in vodstvo šole izbor učnih gradiv argumentirano predstavijo staršem, ti predloge podprejo," je za STA povedal predsednik zveze aktivov Anton Meden. V aktivu po njegovih navedbah ugotavljajo, da najvišjo ceno dosega komplet delovnih zvezkov za osmi razred, in sicer 88,69 evra.

Tudi Medena zbodejo v oči velike razlike v skupnih nabavnih cenah za isti razred po šolah. "Medtem ko se najde šola, na kateri je skupna nabavna cena zvezkov za osmi razred nekaj čez 40 evrov, so morali starši na neki drugi šoli plačati dvakrat tolikšen znesek že za zvezke za prvi razred, spet na drugi šoli staršem lani ni bilo treba kupiti niti enega delovnega zvezka za prvi razred," je dejal.