c S

V domžalski občini bodo do jeseni zaključili več investicij v šolske objekte

03.08.2017 15:51 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Občina Domžale je letos namenila precejšnja sredstva za investicije v šolske objekte, skupno skoraj šest milijonov evrov. Investicije na osnovnih šolah v Ihanu, Dobu ter na OŠ Venclja Perka so v zaključni fazi, nekateri projekti pa se bodo še nadaljevali.

Domžalski občinski svet je na decembrski seji potrdil proračun za naslednji dve leti, s čimer je občina Domžale zagotovila sredstva za različne projekte in investicije, ki jih bodo uresničili v letošnjem ter naslednjem letu. Če so v preteklosti veliko investirali v vrtce, so zadnje investicije usmerjene predvsem v osnovne šole. "Otroci odraščajo in se selijo v šole, zatorej urejamo objekte, kjer se izvaja šolski pouk," je v začetku leta dejal župan Toni Dragar.

Z novim šolskim letom bodo na Osnovni šoli Ihan odprli nov prizidek z javno knjižnico ter zunanjim igriščem. Kraj bo tako pridobil knjižnico za vse občane, šolarjem pa se ne bo več treba voziti v Domžale. Ihanska osnovna šola je bila doslej podružnična šola, ki so jo obiskovali učenci od 1. do 5. razreda. V prihajajočem šolskem letu pa bodo sprejeli otroke od 1. do 9. razreda. Če so v minulem šolskem letu imeli 122 šolarjev, jih jeseni pričakujejo okoli 220.

Kot so za STA pojasnili na občini, so gradbena dela v zaključni fazi, v 14 dneh bodo dela v celoti končana, v zadnjem tednu avgusta sledi uvajanje novega osebja. "Otroci bodo 1. septembra že v šolskih klopeh," obljubljajo na občini.

Šolarji, ki obiskujejo Osnovno šolo Dob, pa bodo imeli z jesenjo na voljo obnovljeno telovadnico. Tam trenutno potekajo dela na podkonstrukciji, izvajalci pleskajo stene in montirajo opremo v telovadnici, so še pojasnili na občini.

Na Osnovni šoli Venclja Perka pa so zaključili z energetsko sanacijo. Kot pravijo na občini, sledi začasna zunanja ureditev, v naslednjem letu pa nameravajo " bolj konkretno" izvesti še zunanjo ureditev, vključno s sanacijo meteorne kanalizacije. "V tem letu nam to ne bo uspelo, saj bo med počitnicami zmanjkalo časa," so pojasnili.

Poleg tega v domžalski občini letos načrtujejo pričetek gradnje širitve OŠ Preserje pri Radomljah, za kar je namenjenih 1,3 milijona evrov. Spomladi so opravili rušitvena dela, sledi nadzidava šole in obnova kuhinje. Pridobili bodo tudi štiri nove oddelke. Poleg tega na Pelechovi cesti, ki poteka mimo šole, dokončujejo urejanje pločnika, ki bo tako šolarjem omogočil varnejšo pot v šolo in domov.

Ob zaključevanju vseh teh investicij v šolske objekte župan Dragar priznava, da bodo morali na občini "temeljito preučiti, kje in kdaj graditi. Demografske študije za našo občino namreč kažejo, da bo v prihodnosti manj otrok in več starostnikov".