c S

Za spodbujanje socialne vključenosti mladih s posebnimi potrebami še nekaj manj kot pol milijona evrov

31.07.2017 08:18 Ljubljana, 28. julija (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je v uradnem listu objavilo nov javni razpis spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje. Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev znaša največ do 463.000 evrov.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje aktivnosti, namenjenih razvoju novih modelov oz. nadgradnji obstoječih za povečevanje zmožnosti socialnih in poklicnih kompetenc otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, s čimer želijo te otroke in mladostnike spodbuditi k večjemu vključevanju v širšo lokalno skupnost ter ustvariti priložnosti za delovna okolja in s tem za bolj kakovostno samostojno oz. neodvisno življenje.

Javni razpis je zato namenjen tistim mladim s posebnimi potrebami, ki se vključujejo v posebne zavode, v osnovne šole s prilagojenim programom ali v srednješolske programe nižjega poklicnega izobraževanja. Ciljna skupina pa so otroci in mladostniki z motnjami v duševnem razvoju, slepi in slabovidni oziroma z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni, mladi z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani ter tisti z avtističnimi motnjami.

Kot so še dodali avtorji razpisa, gre za ranljivo skupino, ki je še posebej socialno izključena oz. težje pridobi ustrezne socialne ter poklicne kompetence.

Za letošnje proračunsko leto bo na voljo nekaj več kot 108.300 evrov, prihodnje leto 86.666, v letih 2019, 2020 in 2021 po okoli 55.800 evrov, ter v letu 2022 100.500 evrov. Gre že za drugi tovrsten razpis v letošnjem letu. Prvi je bil objavljen v januarju in je za spodbujanje socialne vključenosti mladih s posebnimi potrebami ponujal 2,8 milijona evrov.

Javni razpis za izbor operacij delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.